Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 06. 2021. 20:30 5

Kokeza u ilegali, poslovi ne staju: UZPR u napadu na PIO fond i "Poštu"

Slaviša Kokeza možda jeste u ilegali i ne pojavljuje se na javnim mestima, ali to ne znači da je život za njega stao ili njegove poslove. Naprotiv, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije i potpredsednik Crvena zvezda, iz fotelje svog doma vodi IT imperiju i uspeva da "Prointer" održi na tržištu.

Dakle, Kokeza, koji je za veoma kratko vreme od dolaska Srpske napredne stranke na vlast postao jedan od vodećih tajkuna u zemlji, trenutno nema razloga za brigu. Šef Aleksandar Vučić ga je stavio na led, sećate se onog privođenja i saslušanja u SBPOK, zbog poslova Veljka Belivuka i Ace Bosanca, ali ga nije pustio niz vodu. 

Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da se kompanija "Prointer", koja u portfoliju ima saradnju sa Telekomom Srbija i EPS-om, nameračila da osvoji PIO fond i "Poštu" i završi, kako se priča, posao vredan dve milijarde dinara! Napadnuta je i Narodna banka, kao i neke gradske službe... Kako se može čuti, ljudi iz samog vrha vlasti zvali su Aseko i Sagu da odustanu sa žalbama komisiji za konkurentnost (namenjenim Prointeru), a radi se o poslu Uprave za zajedničke poslove koju vodi Dejan Matić, bivši vozač Aleksandra Vučića i predsednik Opštine Zemun.

Javna preduzeća su odličan primer kako se radi SNS trange frange, ovaj vrsni IT stručnjak je prošao "toplog zeca" kroz sve režimske medije kao vid disciplinovanja, ali mu je dozvoljeno da radi ono što je radio i ranije. 

Podsetimo, pravi primer kako politika utiče na uvećavanje privatnog bogastva pokazala je ova Kokezina IT firma "Prointer", koja je od oko 150.000 evra (15,9 miliona dinara) u 2011. godini, došla do 50 miliona evra u 2016. godini. Svih tih godina, glavni partner i finansijer Kokezine firme bila je država, odnosno njene institucije i preduzeća, objavio je portal krtica.rs.

Najproblematičnija poslovna akcija Slaviše Kokeze sa državom jeste kupovina firme "Eurosalon" za 190.000 evra, nakon čega je samo zgradu firme kod Beogradskog sajma za potrebe projekta "Beograd na vodi" prodao državi za čak 16 miliona evra. Razlika je pozamašna i očigledno se radi o unapred nameštenom poslu sa državom. Država Srbija je inače u budžetu za tu godinu izdvojila 3,9 milijardi dinara ili skoro 33 miliona evra za otkup zemljišta i nekretnina kako bi mogao da se realizuje "Beograd na vodi".

- Ono što se do sada samo sumnjalo, da država parama svih poreskih obveznika kupuje privatne firme, a zatim njihovu nepokretnu imovinu bez naknade ustupa kako bi se širio projekat "Beograd na vodi" potvrdio je u dopisu NIN-u Sekretarijat za imovinske i pravne poslove gradske uprave Beograda - pisao je ovaj nedeljnik.

Za Kokezu ovo nije jedini slučaj kontroverznog poslovanja sa državom. Njegove firme su inače narasle po nekoliko puta od kada je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. godine. U nekom trenutku Slaviša Kokeza je, zbog svih kontroverzi i lošeg rukovođenja Fudbalskim savezom bio primoran da podnese ostavku na javnu funkciju.

Međutim, ostaje trajna šteta za građane Srbije zbog izvlačenja njihovih para iz budžeta, kao i senka na sam projekat "Beograd na vodi" preko koga su se radile ove sumnjive poslovne aktivnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati