Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 06. 2021. 20:39 3

"Radi se ispod žita": Građani ne veruju vlasti i Rio Tintu

Da li će i kako vlast uspeti da reši nagomilane ekološke probleme? Jedno od gorućih pitanja je projekat "Jadar" na kom radi kompanija "Rio Tinto", a za koji stručnjaci kažu da bi mogao da bude opasan za životnu sredinu. Sa predstavnicima kompanije Rio Tinto sastali su se predsednik Srbije, premijerka i resorna ministarka. Obe strane uveravaju da će biti ispoštovani ekološki standardi. Međutim, ekološki aktivisti i građani, u takva obećanja nemaju poverenja.

Iako je za građane kompanija "Rio Tinto" koja planira iskopavanje litijuma u oblasti Jadra - neprijatelj za životnu sredinu, za vlast je strateški partner. "Vodiće se računa i o ekonomiji, ali i o ekologiji" - obećanje je koje stiže nakon sastanka državnog vrha i predstavnika ove kompanije. A Aleksandar Vučić i obećava: država će kontrolisati da li se primenjuju "najstriktnije ekološke mere".

- Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine - naveo je Vučić.

Optimizam, bez zabrinutosti deli i kompanija "Rio Tinto". Najavljuju da bi do kraja 2021. trebalo da bude završena faza studije opravdanosti i studija o proceni uticaja na životnu sredinu. A sve uoči skorog početka eksploatacije minerala jadarita…

Hvali se "Rio Tinto" i uloženim novcem, kažu - do kraja godine će u projekat "Jadar" biti uloženo 450 miliona dolara.

- Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju - saopšteno je iz Rio Tinta.

Između redova zvaničnog saopštenja za javnost, oni kojih se pitanje iskopanja jadarita najviše tiče - meštani sela u okolini Jadra "čitaju" da se sve radi "ispod žita".

Pitaju zašto vlast nema vremena da se sastane sa građanima koji ukazuju na to da je, kako kažu, na pomolu ekološka katastrofa?

- Svi govore o nekoj transparentnosti, o najvišim nivoima zaštite životne sredine, ali sve rade ispod žita i bez znanja stanovništva. Mi nemamo ni jednu informaciju, pozivali smo i Vladu i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da dođu ovde - oni samo vuču: "nismo mi nadležni" - kaže Zlatko Kokanović iz Udruženja Nedeljica u okolini Jadra.

Vlast bi trebalo da pita građane da li su za taj projekat ili ne, kaže za N1 aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović - Ćuta i dodaje da vlast "Rio Tinto" vidi kao partnera za budućnost.

- Kad pogledaju šta je Rio Tinto radio po svetu i šta je ostavio iza sebe… Proteran iz 90 odsto zemalja u kojima je bio, kako je moguće da bilo kome padne na pamet da seljake sa područja Mačve i okoline Loznice koji žive od poljoprivrede - proteruje tako što dovodi Rio Tinto koji nam umesto malina i meda, a to su osnovne poljoprivredne aktivnosti tamo, nudi koncentrovanu sumpornu kiselinu i gura termine poput "relokacije stanovništva" - kaže Jovanović.

Ekološki stručnjaci upozoravaju i da je toksični koktel hemikalija koji se koristi za izvlačenje litijuma iz zemlje sposoban da se infiltrira u obližnje reke, potoke i sisteme snabdevanja vodom.

- Država prvo mora izaći, da dođe u Nedeljice i u Brezjak, da stane pred taj narod ili nek nas pobije, nek nas obriše gumicom da ne postojimo… Jer, ako se ovaj projekat otvori u Loznici, po prostornom planu Republike Srbije od 2021. do 2035. planira se još novih raznih 40 rudnika i 40 novih deponija će biti - kaže Zlatko Kokanović.

Zato, meštani kažu: vaganje između ekonomije i ekologije bi moglo da bude za zdravlje građana Srbije - preskupo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati