Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

26. 05. 2021. 12:36 2

Koluvija uzgajao marihuanu i u Makedoniji

U makedonskom selu Debrište koje se nalazi u opštini Rosoman, u Tikveškoj kotlini čuvenoj po vinima, smestili su se plastenici u kojima je uspevala jedna druga biljka – marihuana, piše BIRN. Kako dodaju, suvlasnik firme, koja gazduje tom plantažom je dobro poznato ime – Predrag Koluvija, vlasnik Jovanjice, prvooptuženi u dve optužnice po kojima se vode postupci pred Sudom za organizovani kriminal u Beogradu. BIRN istražuje ko su ljudi koji su upravljali Koluvijinim firmama u Makedoniji, kakve su im bile političke i druge veze i zbog čega su izgubili dozvolu za uzgoj konoplje.

Plastenici danas deluju napušteno, a do pred kraj 2019. u njima je uzgajan kanabis, koji je, bar prema dozvoli makedonske Vlade, smeo biti proizveden i korišćen isključivo u medicinske svrhe.

Međutim, istraživanje BIRN-a pokazuje da su i Jovanjica i Rosoman zloupotrebili ove dozvole – Jovanjica je, po svemu sudeći, dozvolu koristila kao paravan za uzgajanje i trgovinu psihoaktivnog kanabisa, dok u Rosomanu nije vođena propisana evidencija o broju i vrsti biljaka koje su uzgajane na imanju, što ukazuje da je jedan njihov deo mogao da završi na crnom tržištu.

Za postojanje Koluvijine plantaže marihuane u Severnoj Makedoniji u Srbiji se saznalo kada je srpska policija u telefonima koje su koristili Koluvija i njegovi saradnici, pronašla specijalnu aplikaciju “Razgovor” koja je korišćena za zaštićenu komunikaciju.

Kako BIRN saznaje, u okviru „Razgovora“, pored grupe „Savet za bezbednost“ preko koje je Koluvija komunicirao sa pripadnicima službi bezbednosti i policije koji su mu pružali zaštitu, postojala je i grupa „Rosoman proizvodnja“ za osobe uključene u proizvodnju kanabisa u Severnoj Makedoniji.

Zbog ovakvih sumnji, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je, kako saznaje BIRN, uputilo u februaru ove godine zahtev za međunarodnu pravnu pomoć makedonskom Osnovnom javnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije tražeći od njih pomoć za utvrđivanje identiteta korisnika grupe „Rosoman proizvodnja“. 

“U okviru ove grupe uočene su fotografije prostorija objekta u kome se uzgajala, sušila i vakuumirala zelena materija za koju se pretpostavlja da je kanabis“, piše u dopisu srpskog tužilaštva.

Zajedničko istraživanje BIRN Srbija i BIRN Makedonija pokazalo je da su osim plantaže Rosoman i firme THC Kualiti Grup u čijem je vlasništvu ova plantaža, Predrag Koluvija i njegovi saradnici kontrolisali bar još jednu firmu u Severnoj Makedoniji koja je imala dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe i jednu registrovanu za trgovinu i usluge.

U preduzeću THC Kualiti Grup iz Skoplja, prema podacima makedonskog registra, Predrag Koluvija i danas ima 50 odsto udela. Koluvija je do hapšenja 13. novembra 2019. deo sadnica kanabisa sa Jovanjice izvozio ovoj makedonskoj firmi. Njoj je sa Jovanjice tokom 2019. izvezeno skoro 60.000 sadnica kanabisa, ukupne težine veće od 4.700 kilograma, gotovo isto onoliko koliko je pronađeno na Jovanjici prilikom policijske akcije u novembru 2019, što dodatno osvetljava razmere uzgoja kanabisa na toj plantaži.

BIRN saznaje i da makedonsko tužilaštvo ne vodi nikakvu istragu u vezi sa poslovanjem Koluvijinog preduzeća u toj zemlji, iako je tamošnja komisija Ministarstva zdravlja utvrdila brojne nepravilnosti na uzgajalištu firme THC Kualiti Grup u Rosomanu i oduzela joj dozvolu za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe.

Koluvija je bio i suvlasnik firme Bul bilding iz Strumice. Svedok na suđenju u slučaju “Jovanjica 1” koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu kazao je da je nakon upada policije na Jovanjicu, prekinut planirani izvoz kanabisa firmi Bul bilding.

Pored THC Kualiti Grup i Bul bildinga, dozvolu za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, u Makedoniji imaju još 62 kompanije.

U Skoplju je u leto 2018. osnovano i treće preduzeće povezano sa Koluvijom – Jovanjica DOOEL, koje je bilo registrovano za trgovinu i usluge.

Osim Koluvije, među vlasnicima i direktorima pomenute tri firme ima i makedonskih državljana, ali i još dve osobe iz Srbije.

Među makedonskim partnerima najviše pažnje privlače Aleksandar Piperevaliev i Goran Krstev.

Trenutno opoziciona VMRO-DPMNE tvrdi da je Piperevaliev povezan sa Vladom Zorana Zaeva. Krstev se takođe smatra bliskim Zaevu. Zajedno sa njim je 2008. godine, kada je bio na mestu gradonačelnika Strumice, uhapšen zbog afere oko izgradnje tržnog centra „Global“ u Strumici.

 

Od Koluvijinih srpskih partnera najzanimljiviji su braća Medenica – Marijan i Đorđije.

Đorđije Medenica je zakupac beogradskog restorana Zvezdara teatar. U medijima je spominjan kao svedok kriminalnog obračuna između Željka Rutovića i Predraga Rankovića Peconija u hotelu Prag u Beogradu 2017. godine. Takođe, 2006. godine izazvao je nesreću kod Tivta kada je svojim gliserom ubio dvoje ljudi.

BIRN nije uspeo da stupi u kontakt sa Đorđijem Medenicom. U restoranu Zvezdara teatar rečeno nam je da je bolestan i da nije u zemlji.

Zanimljivo je da njegov brat Marijan Medenica postaje direktor skopske firme THC Kualiti Grup u trenutku kada su mnogi iz nje pobegli, uključujući i njegovog brata Đorđija. U registar je kao odgovorno lice upisan 29. novembra 2019, dve nedelje nakon Koluvijinog hapšenja, koji je do tada bio direktor.

Ostatak BIRN-ovog teksta možete pročitati OVDE

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati