Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

25. 05. 2021. 09:05 11

Hleb "Sava" POSKUPLJUJE širom Srbije

Pola kilograma osnovne vrste belog hleba, koji je nekada bio poznat pod imenom "Sava", u Nišu i centralnoj Srbiji koštaće pet do deset dinara više nego sada, odnosno od 35 do 40 dinara. Zvanična odluka o tome biće doneta krajem maja.

U ovim delovima naše zemlje vekna je znatno jeftinija i tom korekcijom cene se samo usklađuju, odnosno podiže se njihova donja granica, dok gornja ostaje ista na nivou Srbije. To je neophodno kako bi se sačuvala industrija, jer je poskupela proizvodnja, pišu Novosti.

Ovo u razgovoru, za "Novosti", kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

- U Nišu i centralnoj Srbiji osnovna vrsta belog hleba košta od 30 do 35 dinara, a nakon korekcije biće od 35 do 40 dinara - precizira Pralica.

- U Beogradu i Vojvodini neće se ništa menjati, jer je tu već cena od 35 do 45 dinara, i to su okviri u kojima će se kretati na nivou cele zemlje.

On ističe da Srbija i dalje ima najjeftiniji hleb u regionu. Vekna u našoj zemlji košta isto kao i pre dve godine, kada je Vlada ukinula uredbu o njegovoj obaveznoj proizvodnji i ograničenoj ceni. Tada je bilo propisano da pola kilograma hleba, od brašna tipa 500, maksimalno može da se prodaje za 46 dinara.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je u Nišu i centralnoj Srbiji jeftinija vekna, Pralica navodi da u tim delovima naše zemlje ima mnogo industrijskih proizvođača koji se na taj način međusobno takmiče za dominaciju na tržištu.

- Oni snabdevaju markete i spuste cenu osnovne vrste hleba, kako bi im prihvatili ostalu robu na kojoj ostvaruju veliku zaradu, kao što su peciva, specijalne vrste upakovanog hleba i slični proizvodi koji su skuplji - kaže Pralica.

- Ali sada ne mogu da izdrže više tako niske cene.

Njegov kolega, predsednik Unije pekara grada Niša, Bratislav Vukadinović, 27. maja sastaće se sa industrijskim proizvođačima kada će zvanično biti definisane cene. Vukadinović ističe da sve skuplja proizvodnja stvara probleme i dovodi u pitanje opstanak industrije.

- Svi činioci koji idu u hleb imaju više cene - navodi Vukadinović. - Poskupeli su električna energija za idustrijsko pekarstvo, naftni derivati, odnosno biodizel koji koriste vozila za prevoz hleba. Osim toga, više cene imaju i so, kvasac i brašno. Moramo sačuvati ovu industriju koja pravi najjeftiniji hleb.

U Beogradu se cena osnovne vrste hleba nije menjala, ali je u pojedinim beogradskim malim, zanatskim pekarama nešto skuplji nego u marketima. Uglavnom košta od 40 do 45, a negde je i 50 dinara. U trgovinskim lancima je od 35 do 45 dinara, ali nam kažu da je najtraženiji upakovani, beli, rezani, od pola kilograma, koji košta od 55 do 59 dinara. Cene specijalnih vrsta hleba su veoma različite i zavise od njegovog sastava i proizvođača.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati