Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 05. 2021. 09:18 3

"Novi most: investiranje ili dužničko ropstvo?!"

Povodom najave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da će gradnja pristupnih saobraćajnica i novog mosta na Dunavu, koji su bez javne nabavke povereni kineskoj firmi CRBC (China Road and Bridge Corporation) koštati 130 miliona evra, neizbežna su četiri pitanja - kaže predsednik GO Narodne stranke Novi Sad Borislav Novaković.

- Prvo, budući da se u ovom trenutku ne zna arhitektonski izgled mosta, kao ni građevinske karakteristike konstrukcije mosta i pristupnih saobraćajnica, očekujemo od gradonačelnika da objasni ko je i na osnovu kojih parametara radio premer radova i odredio vrednost ove investicije - navodi Novaković.

On kaže i da se "iz aviona se vidi da je cena mosta uvećana i višestruko preplaćena".

- Drugo, koji je interes države Srbije i grada Novog Sada da izbegavajući međunarodni tender prihvati model kreditnog finansiranja pri čemu Kina daje kredit i upošljava svoju kompaniju - pita Novaković, dodajući da "njihove firme rade, a naša građevinska operativa skuplja paučinu".

- Treće, pošto je Miloš Vučević obelodanio nameru da po istom modelu kineske firme rade i centralni prečistač otpadnih voda postavlja se ključno pitanje: zašto se za potrebe gradnje prečistača ne koriste subvencionisani uslovi pristupnih fondova EU uz jasnu i javnu proceduru javne nabavke nego se opet poseže za nepovoljnim kineskim kreditom.

Kao četvrto postavlja se pitanje "da li se ovom praksom i definitivno, kao zemlja kandidat, udaljavamo od prakse i standarda EU, idemo li prema Evropi ili srljamo u štetan model saradnje sa Kinom".

- Potpuno je jasno: obimom i brzinom zaduživanja Srbija klizi u dužničko ropstvo. Ukoliko hitno ne prekinemo ovu praksu čeka nas crnogorski scenario. Nažalost, poslednja dva primera iz Vojvodine: gradnja fruškogorskog koridora i novog mosta na Dunavu nisu put nego stranputica - primer kako ne treba raditi. Na kraju tih i takvih "investicija" ostaju samo tri stvari - opljačkana država, osiromašen narod i naprednjačka praziluk elita punih džepova - zaključuje Novaković.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati