Društvo i ekonomija

M. Z.

12. 05. 2021. 19:02 1

"Krajnje vreme da se medicinskim sestrama vrati ugled"

"12. maja se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara.Ovaj datum je izabran za praznik u znak sećanja na Florens Najtingejl, koja je bila engleska bolničarka, najpoznatija u istoriji. Medicinske sestre su okosnica svakog zdravstvenog sistema, te je SZO 2020. godinu proglasila kao godinu medicinske sestre i babice u znak priznanja za doprinos koji daju u zdravstvenom sistemu svake zemlje", navodi se u saopštenju Ženske mreže Stranke slobode i pravde Požarevac.

U otvorenom pismu, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću, pre svega humanost. Na žalost, ovo uzvišeno zanimanje je u našoj zemlji na najnižim granama ikada.

Više je razloga zbog kojih je to tako. Niska primanja su bila dovoljan motiv za kontinuirani odlazak na rad u inostranstvo kvalitetno obučenog kadra.

U ustanovama je ostalo daleko manje tehničara koji bi obavljali posao, u odnosu na broj
koji je sistematizacijom predviđen.

Omogućavanje vanrednog školovanja i sticanje instant diplome dovelo je do pada u kvalitetu pružanja usluga. Ovo je postalo najtransparentnije u toku pandemije i borbe sa virusom Covid19.

Pored minimalno četiri godine školovanja, potrebno je još nekoliko godina da se jedan tehničar obuči za kompleksne poslove: rad u intenzivnoj nezi, SHMP, urgentna služba, anestezija sa reanimatologijom...

Ovaj kadar je malobrojan i bez predaha je uključen u zbrinjavanje najtežih bolesnika. Sa druge strane, postoji veliki broj "instant školovanih" sestara koje su partijski zaposlene. One niti poseduju znanje, niti mogu da budu uključene u rad pomenutih službi, dakle ne mogu da zamene kolege koje su iscrpljene i premorene. To je dovelo do urušavanja ugleda svih sestara.

Istovremeno, plata je svima jednaka.

Okosnicu SSP između ostalog i čini briga o zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima. Planom za dan posle garantuje se povećanje plata lekarima i sestrama. Uz to, postoji nekoliko stvari koje je neophodno odmah primeniti:

1. školovanje kadra isključivo kroz redovno školovanje,

2. kategorizacija beneficija, plata i stimulacija za najteža radna mesta,

3. zapošljavanje kadra preko javnih konkursa, sa akcentom na ocene tokom školovanja i radno iskustvo, ne po partijskoj članskoj karti.

Krajnje je vreme da se medicinskoj sestri vrati ugled, dostojanstvo i poštovanje!", zaključuje se u saopštenju Ženske mreže Stranke slobode i pravde Požarevac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati