Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

12. 05. 2021. 11:17 3

Fondacija „Alek Kavčić“: Sud odbacio zahtev izdavačke kuće Klet

Fondacija "Alek Kavčić" je saopštila da je sud odbacio kao neosnovan zahtev izdavačke kuće Klet koja je, kao privremenu meru, tražila da se Fondaciji zabrani da nudi besplatne udžbenike preko sajta besplatnabiblioteka.com kao i putem društvenih mreža.

U saopštenju se navodi da je, ubrzo nakon toga, izdavačka kuća Klet je još jednom tužila fondaciju „Alek Kavčić“.

- I ovog puta od suda se traži potpuno ista privremena mera, odnosno izdavačka kuća Klet i ovom, drugo tužbom, zahteva da fondacija prekine da nude besplatne udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com kao i preko svih ostalih vidova javnog oglašavanja. I za ovu drugu tužbu su poslali potpuno isti odštetni zahtev kao i za prvu, i to u iznosu od 3.660.000,00 dinara - saopštila je Fondacija.

Dodaje se da u drugoj tužbi izdavačka kuća Klet tuži fondaciju „Alek Kavčić“ za obmanjujuće oglašavanje.

- Tvrde da udžbenik u PDF formatu zapravo nije udžbenik, i ako se PDF forma udžbenika može pronaći na velikom broju sajtova obrazovnih institucija kako u svetu, tako i u Srbiji. Izdavačka kuća Klet smatra i da se PDF format ne može koristiti na časovima jer je zabranjena upotreba elektronskih uređaja, iako je grad Beograd najavio da će od ove školske godine svim osnovcima, od 1. do 4. razreda pokloniti tablet računare - navodi Fondacija u saopštenju.

Aleksandar Alek Kavčić, profesor na Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, u SAD, počeo je od januara da nudi besplatne udžbenike za obrazovanje u Srbiji, koji su u elektronskoj formi na internetu, a koji su bili dostupni i za štampu. Taj potez je kritikovalo više izdavačkih kuća, uz tvrdnje da se time narušavaju autorska prava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati