Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 05. 2021. 14:10 1

Odluka Saveta za štampu za tekst "Bakarec: Našu opoziciju treba likvidrati kao onu u Rusiji (VIDEO)"

Savet za štampu doneo je odluku povodom teksta "Bakarec: Našu opoziciju treba likvidirati kao onu u Rusiji (VIDEO)" koji je objavljen na portalu Direktno.rs, a obrazloženje te odluke vam prenosimo u celosti.

"Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu, na sednici održanoj 29.4. 2021. godine, većinom glasova, donosi ODLUKU:

Tekstom "Bakarec: Našu opoziciju treba likvidrati kao onu u Rusiji (VIDEO)", objavljenim 2. marta 2021. godine, portal "Direktno.rs"

1. prekršio je tačku 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, po kojoj mediji imaju pravo na različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja,

2. prekršio je i smernicu u okviru tačke 1 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj naslov teksta/priloga ne sme da bude u suprotnosti sa suštinim teksta/priloga.

Odlučujući o žalbi narodnog poslanika Nebojše Bakareca, članovi Komisije za žalbe zaključili su da on nije, kako se tvrdi u naslovu vesti, rekao da našu opoziciju treba likvididati, kao i opoziciju u Rusiji. U naslovu je to navedeno kao nešto što je Bakarec izgovorio, tačnije kao citat, iako se u tekstu navodi šta je tačno rekao i ukazuje na to da je reč o nečemu što se može shvatiti kao pretnja, odnosno o indirektnoj pretnji.

Komisija za žalbe podseća da se prilikom izveštavanja o događajima, moraju precizno navoditi činjenice, što, svakako važi i za izveštavanje o tome šta je rečeno u toku skupštinske rasprave. Novinari imaju obavezu da prenesu ono što je izgovoreno, a ne da navode ono što misle da je, u ovom slučaju poslanik, želeo da poruči, naročito ne da se tvrdnju koja nije njegova stvaljaju pod navodnike, kao citat.Većina članova Komisije je, zato, zaključila da naslov ne odgovara suštini onoga što je rečeno.Takođe, Kodeks je prekršen i time što je kao činjenica u naslovu predstavljeno nešto što je zapravo mišljenje, odnosno pretpostavka ili nagađanje novinara", zaključuje se u obrazloženju odluke Saveta za štampu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati