Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

30. 04. 2021. 11:10 2

Emisija sumpor dioksida 12 puta veća od dozvoljenog!

Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrane Kostolac B su tokom 2018, 2019, ali i 2020. godine višestruko prekoračivale maksimalne dozvoljene vrednosti koje propisuje Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP), navedeno je u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Umesto smanjenja emisija, TE Kostolac B je u 2020. emitovala gotovo 16.000 tona više sumpor-dioksida nego 2019. godine, navodi se u njihovom saopštenju.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je juče u Kostolcu da su "emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica".

Međutim, kako ističu iz RERI-a, iako je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B izgrađeno još 2017. godine, ono tokom 2018, 2019. i 2020. godine nije doprinelo smanjenju emisija sumpor-dioksida u vazduh.

Emisije sumpor-dioksida iz TE Kostolac B su tokom 2018. godine iznosile 113.913 tona, tokom 2019. godine 79.113 tona, a tokom 2020. godine 95.097 tona, ističu oni.

Ukupno dozvoljena maksimalna emisija sumpor-dioksida za TE Kostolac prema NERP-u iznosi 7.957 tona, dok su emisije za svih dvanaest termoelektrana obuhvaćenih NERP-om ograničene na najviše 54.575 tona godišnje.

- JP EPS se tokom 2018, 2019, ali i 2020. godine nije pridržavao propisanih obaveza, te je svake godine od početka primene NERP-a, višestruko prekoračivao maksimalne propisane vrednosti emisija sumpor-dioksida. Tako je, umesto da značajno umanji emisije sumpor-dioksida, u toku 2020. godine emitovao 333.603 tona, odnosno oko 24.022 tona sumpor-dioksida više nego tokom 2019. godine - navodi se u saopštenju.

U martu 2021. godine Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo postupak protiv Republike Srbije zbog toga što se velike termoelektrane u Srbiji, među kojima je i Kostolac B, nisu uskladile sa emisijama propisanim NERP-om, već su tokom 2018. i 2019. godine emitovale 6 puta više sumpor-dioksida od onoga što je propisano.

RERI je u januaru podneo Višem sudu u Beogradu, tužbu protiv JP "Elektroprivreda Srbije", zbog ugrožavanja zdravlja građana Republike Srbije, a usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac.

- Imajući u vidu da se postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac B trenutno nalazi u probnom radu, počev od 23.10.2020. godine, te da se još vrši utvrđivanje podobnosti objekta za upotrebu, RERI ukazuje da su izjave najviših državnih zvaničnika da isto ispunjava najviše ekološke standarde, u najmanju ruku preuranjene jer stručna komisija još nije utvrdila da je postrojenje za odsumporavanje uopšte podobno za upotrebu - zaključeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati