Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

29. 04. 2021. 18:38 2

Stefanović ostaje "glavni fantom"

S obzirom na to da je Vrhovni kasacioni sud zadužen da svojim odlukama uspostavlja standarde koje su svi ostali sudovi dužni da primenjuju, pa će se tumačenje izneto u ovom procesu ubuduće primenjivati i kada se neki drugi medij bude našao na udaru uvređenih političkih moćnika, presuda predstavlja dobru vest za budućnost novinarstva u Srbiji.

U istom danu kada je objavljena vest da je Više tužilaštvo u Beogradu odlučilo da sasluša Nebojšu Stefanovića, na adresu NIN-a je stigla odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom se konačno stavlja tačka na epski proces koji je Stefanović vodio protiv našeg lista. I ne, želja mu se nije ispunila - niti će mu NIN isplatiti 300.000 dinara na račun duševnog bola koji je doživeo videvši svoj portret na naslovnici NIN-a pored najave „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“, niti je sud tokom četiri i po godine rada uspeo da dokaže „koliki smo lažovi“.

Кonkretno, privatno lice Nebojša Stefanović (kao takav se predstavio sudu jer su funkcioneri dužni da trpe veću kritiku od „privatnih lica“), koristivši resurse svoje tadašnje funkcije, preko Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a je objasnio da je tekst u NIN-u „monstruozno i skandalozno pisanje ovog nedeljnika u kome su iznete notorne laži o njemu i funkciji koju obavlja“ i da je odlučio da podnese tužbu „kako bi javnosti Srbije dokazao koliki su lažovi“. Takođe je tom prilikom obećao: „Ni hiljadu naslovnih strana neće me sprečiti da nastavim da obavljam svoj posao u interesu građana i imam potpuno poverenje u pravosudni sistem Srbije.“

Možda će nam nakon saslušanja pred tužilaštvom biti jasnije da li je stvarno obavljao posao u interesu građana kada su u pitanju kriminalni klanovi, ali nam je za sada apsolutno jasno da ga nije obavljao kada je u pitanju državno-partijski kriminal, imajući u vidu činjenicu da ni nakon pet godina od rušenja u Savamali nije uspeo da pronađe ni jednog jedinog batinaša ispod fantomki, iako je bio na čelu sektora kome je to u opisu radnih zadataka.

Takođe nam je postalo jasno da baš i nema poverenje u sud kao što je tvrdio, jer je nakon pravosnažne presude koju je Apelacioni sud doneo 28. aprila 2017. i na osnovu koje je NIN oslobođen krivice, odlučio da zatraži reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom. I dobio ju je iako je to veoma neuobičajeno čak i za naše pravosuđe: proces je vraćen na početak i nakon još nekoliko godina odluka je ponovo bila ista - Stefanović će morati na nekom drugom mestu da potraži novac koji leči duševnu bol. E pa neću, ukratko je zvučao odgovor koji je potkrepio zahtevom za novu reviziju, ali je Vrhovni kasacioni sud ovog puta rekao - sad je dosta.

Naravno, na daleko finiji način i uz precizno pravno obrazloženje: „Novinari imaju važnu društvenu ulogu zaštitnika javnosti i od njih se ne zahteva utvrđivanje istinitosti činjenica kao u sudskom postupku (podudarnost sa stvarnošću i otklanjanje svake razumne sumnje). Кada novinar postupa sa zakonitim ciljem, radi se o pitanju za koje postoji interes javnosti, a učinjen je razuman napor da se utvrde činjenice, novinar nije odgovoran čak i ako se naknadno ispostavi da ono u šta je imao razloga da veruje da je tačno, jeste netačno. Bitno je da je postojalo dovoljno činjenica za izražen vrednosni sud, što je ovde slučaj.“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati