Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

28. 04. 2021. 17:49 5

"Neću da dam ostavku zbog Cvijanovog dosijea"

Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor poručio je da neće podneti ostavku zbog toga što je policiji dao dosije Vladimira Cvijana jer su, kako je naveo, nadležni organi, po zakonu, imali prava da traže uvid u dokumentaciju o pokojnom advokatu.

Sekretar Upravnog odbora AKB Dragoslav Ljubičanović pozvao je u utorak Tintora da podnese ostavku jer je iz evidencije komore "nezakonito" dao lični dosije Cvijana pripadnicima policije, odnosno Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

- Za ove radnje policiji nije potrebna nikakva sudska naredba niti zahtev tužioca, jer ih preduzima na osnovu samog zakona u cilju rasvetljavanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo. Da je u konkretnom slučaju bila zatražena fotokopija određenog dokumenta, sačinila bi se potvrda. Kako to nije bio slučaj, radnicima MUP je saošteno ono što je već prethodno saopšteno medijima - naveo je Tintor u pisanoj izjavi.

Tintor je kazao da u tom postupku nema nikakve nezakonitosti jer je on, kao zakonski zastupnik AKB, ovlašćen da policiji saopšti podatke o kojima komora vodi evidencije u okviru javnih ovlašćenja.

- Tvrdnja da je ovaj moj postupak "suprotan Kodeksu i da sam poljuljao poverenje javnosti u advokate koji su vezani advokatskom tajnom" predstavlja elementarno neznanje i zamenu teza, jer u konkretnom slučaju nisam postupao kao advokat koji je dužan da poštuje Kodeks i čuva advokatsku tajnu u nekom predmetu, već kao predsednik komore koja vrši javna ovlašćenja i koja je dužna da poštuje ZKP - naglasio je on.

Tintor je ocenio da je dopis Ljubičanovića "klasičan pamflet sačinjen u funkciji samopromocije u okviru izborne kampanje koja se zahuhtava uoči" izbora u AKB, zakazanih za 8. maj.

- Nakon raspisivanja izbora jedan broj članova Upravnog odbora AKB otpočeo je sa veštačkim generisanjem konflikta u advokaturi, kreirajući svoju izbornu platformu na navodnom "sukobu sa rukovodstvom komore", iako su u protekle četiri godine oni bili rukovodstvo komore - dodao je Tintor.

Tintor je naglasio da ostavku ne namerava da podnese, jer je na Skupštini na kojoj je glasalo 1.020 advokata dobio 760 glasova.

- Ako bilo ko smatra da nešto ne radim dobro - neka inicira moj opoziv - istakao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati