Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 04. 2021. 20:01 5

"Nisu čista posla, Palma rekao da su žene kod njega potpisivale prijavu"

Da se tužilačka istraga vodila u Jagodini, ko bi poverovao da može da bude realna. Nisam za to da bude u Kraljevu, s obzirom na važnost slučaja, trebalo je da se prebaci u Beograd - komentariše Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" odluku da se za postupanje u predmetu povodom navoda Marinike Tepić protiv Dragana Markovća Palme ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu.


Kako je naveo Jurić, bilo bi besmisleno da je istraga ostala u Jagodini, ali ga je iznenadilo to što je prebačena u Kraljevo, jer je, smatra Beograd pravo rešenje, prenosi N1.

- Uobičajeno jeda nečinjenjem dolazimo do toga da građani imaju opravdanu sumnju kako će se voditi istraga, kao i u ishod procesa. Republički tužilac mora da se uključi i preuzme slučaj, jer ovo nije običan slučaj ni običan optuženi, svaka druga teritorija i grad, sme Beograda, mene ne zadovoljava. Pritisaka će biti, nekako ja više verujem u republičko tužilaštvo, iako može da postoji sumnja i tada, pritisci će postojati i zato prebacite to u Beograd - smatra Jurić.

To što su Osnovnom javnom tužilaštvu u Jagodini krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić podnele 393 žene, sa Jurića je potvrda da "tu nisu čista posla".

- Gledao sam Palmu na televiziji, koji je nesmotreno rekao da su kod njega dolazili i potpisivali, za mene je to potvrda da ima nečega. Kada se odjednom 393 osobe jave da tuže jednu osobu, a zna se da su to žene iz javnih preduzeća, ne ostaje mi ništa drugo nego da kažem: "Zašto bi te žene tužile" - dodaje Jurić.

Jurić je naveo da su Večernje novosti prenele dešavanja sa sastanka koji je imao sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i načelnikom kriminalističke policije, na kome je bilo reči o uslovima zaštite porodice, koja je trebalo da svedoči o seksualnom zlostavljanju.

- Žrtva je trebalo da svedoči, otac je o tome razgovarao i ja sam bio neko u koga je on imao poverenja. Otišao sam na sastanak, trojica nas je bilo, dogovor je bio da u petak prenesem sve što smo razgovarali, a sutradan je u mediju izašao tekst da idem kod porodice i da razgovaramo o svedočenju. Zamislite roditelj koji to pročita i da me onda neko vidi da ulazim u neku kuću, biće provaljen o kome se radi i naravno da nije hteo da me primi na razgovor. Ja sam garantovao da će biti sve kako se dogovorimo i onda kad izađe u medijima to kako možeš da govoriš o poverenju, a sutra treba da govori u tužilaštvu i da se digne pompa u javnosti. Rekao sam ministru – da li ste svesni da ste ugrozili slučaj, odgovrio mi je nemoj da brineš, sve je ok. Mislim da je to nešto nesmotreno ili da se dobije poen u javnosti, ja tako doživljavam a možda i grešim - objašnjava Jurić.

Kako kaže, postupak nije završen, jer nije ni počeo.

- Ja imam osećaj da će doći do postupka, da će čovek odgovarati za ono što je uradio, to su ozbiljne stvari i nadam se da će doživeti starost tamo gde treba. Mene nije briga da li će me neko hvaliti, ja hoću da ljude oteram u zatvor - kaže Jurić.

Na pitanje o sličnosti tog slučaja sa Jagodinom, Jurić kaže da bi bilo neozbiljno da iznosi nešto, a nema dozvolu porodice. Dodaje da veruje u ono što je o Jagodini govorio svedok.

- Verujem da je to tako, ne sumnjam u verodostojnost izjave, ukoliko napravimo grešku i kiksnemo u ovom slučaju, napravićemo štetu. Ako je tačno kako je svedok govorio, moramo imati ključne dokaze. Amnestirati nekoga za ono što svedok tvrdi, onda smo u problemu. Oprezni smo sa iznošenjem činjenica koije imamo. Ovo može biti velika šteta i za svedoke koje i mi imamo, mogu da se obeshrabre ako se desi kiks - upozorava Jurić.

Napominje da žrtve koje žele da svedoče moraju da imaju garantovanu zaštitu.

- Žrtve moraju da znaju šta će biti posle, obećano nam je godinu dana policijske pratnje, zamislite život u tom mestu posle godinu dana, skormna porodica kako to može. Gde ih možemo izmestiti, da im garantujemo bezbednost, kako da žive, to država mora da obezbedi. Kada budemo garantovali takvu bezbednost, neće biti problema da neko svedoči - rekao je Jurić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati