Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

17. 04. 2021. 15:29 9

Frilenseri idu pred Vladu: Nije kraj kad oni kažu da je kraj!

Udruženje radnika na internetu organizovaće veliki protest ispred Vlade Srbije u subotu, 24. aprila u 16 časova: Nije kraj kad oni kažu da je kraj! Nećemo pristati na još jedan loš zakon. Ne dugujemo im ništa i ne damo im našu budućnost. Šest meseci se borimo i glasno i jasno govorimo da nećemo dopustiti da plaćamo dugove koje nismo napravili, samo zato što je država odlučila da sistem najednom proradi, napisali su u saopštenju iz Udruženja radnika na internetu.


Prošle nedelje su frilenseri kampovali ispred Skupštine Srbije, jer se ne slažu sa predlogom Vlade za oporezivanje radnika na internetu i zahtevaju ponovne pregovore, piše 021.rs.

- Mislili su da će nas ućutkati i obeshrabriti nepostojećim pregovorima sa lažnim predstavnicima frilensera. Pokazali smo upornost i odlučnost tokom četiri ledena dana kampovanja na betonu ispred Skupštine. I nećemo stati jer se borimo za svoje sutra. Ne ropstvu! Ne smrti frilensinga! Zato smo u subotu u 16h ispred Vlade - dodali su oni.
Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je pre nekoliko dana, tačnije, 14. aprila, da je uputio poziv Vladi Srbije i Ministarstvu finansija za novi razgovor o načinu oporezivanja prihoda frilensera i da očekuje da bude povučen Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana koji je poslat u Skupštinu na usvajanje.

- Voljni smo da pred Vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloženog Zakona - rekao je Pogačar za Betu.

Predlog izmena propisa, koje Udruženje ne prihvata, napravila je Vlada Srbije i tim izmenama se od frilensera traži da plate porez za prethodnih pet godina, od 2015. do oktobra ove godine uz neoporezivi deo od 32.000 mesečno i povećanje neoporezivih troškova sa 20 na 43 odsto. Dug bi se otplaćivao u mesečnim ratama 10 godina.

Predlog za oporezivanja previđa da od 1. oktobra neoporezivi iznos bude 18.300 dinara, a ne pominju se normirani troškovi. Frilenseri, za koje se procenjuje da ih ima oko 100.000, tvrde da bi istovremeno namirenje duga i tekućih obaveza te radnike oteralo u dužničko ropstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati