Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

15. 04. 2021. 15:35 0

Rekao da je vanredno stanje neustavno, pa ostao bez funkcije

Zamenik ombudsmana grada Kraljeva Ivan Petrović optužio je načelnicu Gradske uprave u Kraljevu Jelenu Bekčić da je zbog njegovih istupa u javnosti i davanja stručnog mišljenja, između ostalog i televiziji N1, napisala negativno mišljenje nadležnoj Komisiji za izbor sudija i da je na taj način diskriminisan i onemogućen da dođe do sudijske funkcije.

Petrović je pre nekoliko meseci je govorio za televiziju N1 da je vanredno stanje neustavno, i on je tada rekao da su prekršene neke odredbe Ustava.

Ni sam nije sumnjao da će se to nakon nekoliko meseci njegovo gostovanje pojaviti u jednom dokumentu koji je načelnica Gradske Uprave u Kraljevu poslala sudu, odnosno Komisiji za izbor sudija, jer je upravo zamenik lokalnog ombudsmana Ivan Petrović konkurisao za sudiju.

On je došao do tog dokumenta, saznao je da je napisano mišljenje o njemu koje je krajnje negativno, i smatra da je to uticalo da ne bude izabran.
- U februaru kada se organizovao razgovor između kandidata u Visokom savetu sudstva pred komisijom koja je oformljena, došao sam do saznanja od predsednika te Komisije da imam negativno mišljenje. Meni je to dovelo u sumnju da jedino načelnik, odnosno načelnica Gradske uprave može da dostavi takvo mišljenje i iz tih razloga sam podneo zahtev za informacijom od javnog značaja. Došao sam do pristupa tom dokumentu, a u njemu je Jelena Bekčić, načelnica Gradske uprave navela svoje lično mišljenje, koje se nije baziralo na Zakonu o sudijama. Navela je da sam više puta podnosio krivične prijave protiv gradonačelnika - objašnjava Petrović.

Dodaje da su krivične prijave podnošene i protiv nje.

- Pisalo je da sam gostovao na N1, gde sam ukazivao na neustavnost vanrednog stanja. Ona je htela da kaže da sam pokušao nešto što nije bilo u mojoj nadležnosti, što nije tačno. Odluka o Lokalnom obdusmanu Kraljeva predviđa da on podnosi ocenu zakonitosti akata kojim se ograničavaju prava građana. Pošto je odluka o vanrednom stanju ograničavala kretanje, iz tih razloga sam i podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja - navodi Petrović i smatra da je ocenjeno da on sa takvim dokumentom "nije smeo da izađe u javnost".
Dodaje da između ostalog u spornom mišljenju stoji i da je potrebno da se za njega pribavi medicinska dokumentacija od nadležnog organa.

On smatra da je time "direktno gađano" na njegov "integritet  i dostojnost obavljanja sudijske funkcije".

- Na taj način je htela da me omalovaži i da mi onemogući pravo da učestvujem na konkursu, odnosno da budem na sudijskoj funkciji u Osnovnom sudu u Kraljevu - kaže on i dodaje da nije prošao na konkursu, već "ostali kandidati".

- Hoću da kažem da su njeni navodi i mišljenja diskriminatronog karaktera i za ostale građane, ne samo za mene. Postoji osnovanost za krivično delo uvrede i podneću tužbu sudu opšte nadležnosti. Međutim, postoji i diskriminatorni karakter za ostale građane koji konkurišu na navedenu funkciju… Ona po pravilu nije ni trebala da podnosi to mišljenje, već je trebala Skupština, koja vrši prava i obaveze, za ime funkcionera, a osnovana je i komisija koja je bila dužna da podnese to mišljenje - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati