Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

14. 04. 2021. 15:37 13

NIKO KAO ON Vučić na TV 29 puta za 31 dan marta!

Trend višemesečne dominantne zastupljenosti stranaka u vlasti u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću nastavio se i tokom marta, ali uz značajan porast negativnog izveštavanja o opozicionim strankama, pokazuje Crtina analiza medijskog sadržaja. U analizi se navodi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo u martu građanima obratio 29 puta uživo!

Istraživanjem su obuhvaćene centralne informativne emisije televizija sa nacionalnom pokrivenošću: RTS, Pink, Prva, Happy i B92.

Kao posledica značajnog povećanja negativnog izveštavanja o opozicionim akterima, tokom marta beleži se i njihova veća zastupljenost u ukupnom vremenu opredeljenom za političke aktere. Opozicione stranke, kako navodi CRTA u saopštenju, bile su zastupljene u ukupno 13 odsto programa posvećenog političkim akterima što je rast u odnosu na  zastupljenost od četiri odsto u februaru. Ipak, o njima je dominantno izveštavano negativno i to u 72 odsto posvećenog vremena, dok je u februaru taj procenat iznosio 51 odsto.

- Za predstavnike vladajuće većine bilo je rezervisano ukupno 87 odsto programa. O njima je izveštavano uglavnom neutralno u dve trećine vremena (66 odsto), u jednoj trećini pozitivno (33 dosto) dok je negativan tonalitet zabeležen u 1 odsto vremena - navodi CRTA.
Za razliku od aktera iz vlasti koji su u većini slučajeva davali izjave i direktno se obraćali građanima, akteri opozicije su tek svaki osmi put imali priliku da budu sagovornici.

Među pet najzastupljenijih političkih aktera u martu, Dragan Đilas se kao jedini opozicioni akter našao na listi odmah iza Aleksandra Vučića. Za razliku od Aleksandra Vučića i još troje aktera vladajuće većine Ane Brnabić, Siniše Malog i Aleksandra Vulina, koji su predstavljeni u neutralnom i pozitivnom tonalitetu, Dragan Đilas je u 90 odsto opredeljenog vremena prikazan dominantno negativno.
Za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića u martu je bilo rezervisano 40 odsto ukupnog vremena opredeljenog za političke aktere, te je tako on bio skoro svaki drugi sagovornik u televizijskim vestima, što je nastavak višemesečnog trenda.

Nezavisno od zastupljenosti u programima centralnih informativnih emisija, Aleksandar Vučić se u martu u proseku svakog dana, odnosno 29 puta za 31 dan, obraćao uživo građanima putem medija što je  najviše u poslednjih šest meseci. CRTA je, kako dodaju, zabeležila da je Aleksandar Vučić u martu tri puta gostovao u televizijskim emisijama u trajanju od sat do 2,5 sata i da se još 26 puta obraćao uživo putem direktnih  uključenja sa različitih skupova koja su proseku trajala po 30 minuta.
CRTA podseća da su u poslednjih osam meseci stranke u vlasti su bile ubedljivo najzastupljenije u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću dok su opozicione stranke bile jedva vidljive.

- Ovi nalazi su još jedan pokazatelj nepostojanja političkog pluralizma u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, što je izuzetno zabrinjavajuće imajući u vidu da se time građanima uskraćuje pravo na objektivno informisanje. Zbog toga smatramo da je od suštinske važnosti da se pitanje medijske  ravnopravnosti postavi kao prioritetno u okviru međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova - dodaje se u saopštenju CRTE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati