Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

13. 04. 2021. 19:44 1

"Država ističe ekonomski uspeh, a nama ne može da pomogne!"

"Poštovani gospodine predsedniče, prošlo je gotovo godinu dana od našeg obraćanja Vama lično, a u vezi sa sada već nepodnošljivom situacijom u kojoj se čitava turistička struka našla zbog pandemije. Tada smo dobili odgovor od šefa Vašeg kabineta da Vi niste nadležni za naš problem, te da je dopis prosleđen nadležnom Ministarstvu koje će se time pozabaviti", navodi se u otvorenom pismu licenciranih turističkih vodiča Aleksandru Vučiću.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u celosti:
"U međuvremenu, mi turistički vodiči pokušavali smo u više navrata da skrenemo pažnju javnosti na našu struku, obraćali se i Ministarstvu kao i predsednici Vlade, i uspeli da u dva navrata predsednica našeg Udruženja turističkih vodiča Srbije bude pozvana na sastanak u Ministarstvo, kao i da konačno bude doneta Uredba na osnovu koje će nam biti dodeljena jednokratna pomoć u visini od ponižavajućih 30.900 dinara.

Svedoci smo da ste Vi svojim interesovanjem i ličnim uticajem u međuvremenu rešili mnoge probleme, te Vam se iz tog razloga ponovo obraćamo.

Zaista je divno i za svaku pohvalu što su svi sportski klubovi dobili državnu pomoć tokom pandemije (u višemilionskim iznosima), još je više za pohvalu što ima novca za sređivanje fasada širom grada, za nove spomenike, za vitamine, za bespovratnu pomoć velikom broju društava i udruženja i van granica naše zemlje, za pomoć muzičarima koji su takođe izuzetno pogođeni pandemijom, ali za nas, turističke vodiče, i za našu struku nema.

Punih mesec dana od donošenja pomenute uredbe, čak ni ovih obećanih 30.900 dinara nismo dobili. Kada pozovemo Ministarstvo, kažu nam da Uredba nije stupila na snagu, da ne znaju kada će i požele nam dobro zdravlje.

Kao da nije dovoljno što nas država, koja inače raspisuje i organizuje polaganje ispita za turističke vodiče, ni na koji način ne štiti od naših stranih kolega koji nesmetano nelegalno vode po našoj zemlji, dok mi na to nemamo prava u inostranstvu bez prisustva lokalnog vodiča, već nas ista ta naša država po ko zna koji put zaboravlja i okreće glavu od nas.

Zakon nam dozvoljava da radimo po nekoliko osnova, zbog specifičnosti našeg posla koji je uglavnom sezonski, ali porez plaćamo, po bilo kom osnovu da radimo. To je bar vrlo lako proverljivo.

Mi nismo brojni, posao kojim se bavimo je mnogo značajniji od onoga „sa Vaše leve strane nalazi se…“, čast i zadovoljstvo nam je da ga obavljamo i na najbolji način predstavimo burnu istoriju naših krajeva i naše predivne spomenike i kulturu.

Da li je zaista moguće da država koja stalno ističe ekonomski uspeh i rast u proteklih godinu dana, država koja daje bespovratnu pomoć svim punoletnim građanima i dodatnu bespovratnu pomoć penzionerima, koja gotovo svakodnevno najavljuje nove investicije i građevinske projekte, nije u stanju da pomogne turističke vodiče, tumače naše bogate pokretne i nepokretne kulturne baštine, ljude koji nas predstavljaju pred strancima, ali i na najudaljenijim, manje ili više posećenim svetskim turističkim destinacijama?

U nadi da ćete i za nas naći rešenje", zaključuje se u otvorenom pismu.

Autorke su licencirani turistički vodiči Srbije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati