Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 04. 2021. 20:00 0

Reagovanje na tekst "Kolektivni vertikalni mobing - 'tragedija' u izvedbi uprave Dečjeg pozorišta u Subotici"

Direktorka Dečjeg pozorišta u Subotici Marta Aroksalaši Stamenković reagovala je saopštenje subotičkog odbora Stranke slobode i pravde objavljenom u tekstu "Kolektivni vertikalni mobing - 'tragedija' u izvedbi uprave Dečjeg pozorišta u Subotici".

Reagovanje direktorke Dečjeg pozorišta u Subotici prenosimo u celosti:

"Poštovani sugrađani, povodom navoda Stranke slobode i pravde i saopštenja uperenog protiv mene, kao direktora, želim da se, zarad istine, obratim subotičkoj javnosti, i demantujem nesistinite navode kojima se pokušava srušiti kredibilite mene, kao direktora, i ustanove koju niz godina vodim.

Pravosnažnim presudama Višeg suda u Subotici i potvrđenim na Apelacionom Sudu u Novom Sadu, u slučajevima optužbe za mobing 10 zaposlenih u ustanovi, oslobođena sam svih optužbi za koje je nadležni sud utvrdio da su neosnovane. Proces je trajao od 2017. godine do marta 2021., kada je doneta pravosnažna presuda kojom je potvrđeno da nisu dokazane optužbe za koje sam optužena. Nisam se tada obraćala  javnosti, bez obzira što sam provlačena kroz blato, razne klevete, javno sam degradirana u medijima unapred bez dokaza, posramljena i lažno optuživana.

Želela sam ostati iznad nivoa nerazumljivih ljudskih poriva, napada na pojedinca zarad ličnog animoziteta, ali sam danas svedok saopštenja nekakve političke stranke koje predstavlja nečastan i neprimeren pokušaj napada sa, u potpunosti, zamenjenim tezama. Sve iznesene optužbe su proizvoljne i subjektivni doživljaj pojedinaca koji su bili inicijatori sudskih optužbi, a koje su sada izgubili. Njihovu ljutnju donekle mogu da razumem, jer su imali i nezanemarljive sudske troškove da isplate, pa ih je to i izvesno finansijski oštetilo.

Nemam nameru da ulazim u polemiku, osim obaveze da izvestim javnost o napadima na mene, a samim tim i na naš rad u Ustanovi. Naše pozorište je u poslednjih deset godina svojom programskom orjentacijom i pažljivim konceptom plana rada napravilo priličan pomak u svom radu . Za svoje predstave u poslednjih 10 godina koliko sam direktor ove ustanove, dobili smo preko 100 nagrada. Ušli smo i u istoriju pozorišta za decu petim uzastopnim osvajanjem "Nagrade za najbolje predstave za decu u celini" od 2014. do 2019. godine na najstarijem festivalu "Susreti profesionalnih pozorišta Vojvodine".

Kada je reč o optužbama za "25.000 evra avansno plaćenih za nabavku tehničke opreme ..." reč je, opet, o proizvoljnim i netačnim naklapanjima. Tužba koju je ista osoba pokrenula kao istražni predmet u tužilaštvu u Novom Sadu je pravosnažno odbačena. Sredstva iz  NIP-a  nisu čak ni avansno isplaćena, zbog nepripremljene tehničke dokumentacije. U pitanju je 2006. godina, kada je direktor bio neko drugi, a ta sredstva se po zakonu nisu ni mogla prenositi u sledeću kalendarsku godinu .

Kadrovsku politiku, kao direktor ustanove, usmerila sam sa težnjom da pružamo mogućnost mladim, školovanim glumcima da pokažu svoja umeća u našim predstavama. Angažujemo ih u svim našim projektima i pružamo time odskočnu dasku za njihovu buduću karijeru. Uz sve to, godinama ih stipendiramo, sredstvima iz sopstvenih prihoda. Trudimo se da uvodimo i nove trendove u svom radu kako bi zadovoljili našu publiku.

Inventivnost u programskim sadržajima smo upravo sada, u trenucima pandemije i najviše ispoljili. Pronašli smo nekoliko načina da osavremenimo svoj rad, da u uslovima ograničenog broja izvođenja predstave se ne predajemo, već pronalazimo nove koncepte rada.

Kritika rada je uvek dobrodošla, ali konstruktivna kritika, a ne kritizerstvo kreativnih ideja i menadžerskih napora da se trenutna teška situacija prevaziđe. Zahvaljujući iskrenim entizijastima zaposlenih u Dečjem pozorištu - Szabadki Gyermekszinhaz – Dječje kazalište Subotica, koji su svoj život iskreno posvetili umetnosti, a ne sebi lično kao umetnicima, koji se angažuju krajnje požrtvovano podižući i lične i ambicije za napredak pozorišta, naše pozorište nesmetano radi i širi svoju delatnost prisutnošću  i video sadržajima na Youtube-u za decu.

Ono što ponosno i odgovorno ističem je naša autonomija u radu. Nikada i niko nije uticao ni na repertoarsku koncepciju, niti na bilo koji način na rad pozorišta. Stoga mi je potpuno nejasna namera da se u "Saopštenju SSP-a ..." politika apostrofira u tako uopštenim kvalifikacijama da je "Dečje pozorište u Subotici bilo dovođeno u situaciju da se poslednjih godina ponajmanje bavilo svojom izvornom delatnošću i misijom u kulturi ..."

Godišnje izvodimo od 300 do 350 predstava , igramo u našoj matičnoj ustanovi, ali pokrivamo teritoriju cele Srbije, igramo u školama i vrtićima, prisutni smo na svim festivalima... Imamo odličnu međudržavnu saradnju sa pozorištima za decu u regionu i šire, osvajamo pregršt nagrada, jedini smo uveli od svih pozorišta u Srbiji igranje predstava za bebe... Snimamo TV lutkarske serijale za decu u sopstvenoj produkciji, ogranizujemo kreativne radionice, započeli smo projekat "Internet Televizije Dečje pozorište", postavljamo repertoar za ukus i interesovanje različite publike dece uzrasta do 14 godina. Bavimo se i postavljamo predstave sa temom aktuelene problematike vršnjačkog nasilja i pokušavamo da budemo i društveno aktivni u problematici takvih saržaja, imamo bilaterarnu protokolarnu saradnju sa pozorištima iz regiona...

Uvažavani smo i poštovani. Samo pojedincima malicioznih apetita nikako nismo po volji i ukusu", zaključuje se u reagovanju Marte Aroksalaši Stamenković, direktoke Dečjeg pozorišta u Subotici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati