Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

08. 04. 2021. 11:00 0

"Nemoguće mesecima nezakonito prisluškivati Vučića"

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da bi faktički, nezakonito prisluškivanje telefona šefa države, u zemlji i sa najminimalnijim standardima zaštite državne bezbednosti, moralo biti nemoguće.

- Već i sam pokušaj takve aktivnosti kod nas BIA bi morala da registruje i na njega adekvatno reaguje. U tom kontekstu, priče o višemesečnom prisluškivanju Vučićevog telefona i satima i satima snimaka navodno nezakonitog prisluškivanja telefona predsednika Republike, a sve bez znanja i reagovanja BIA, zvuče zaista potpuno neverovatno i zbunjujuće, zapravo skandalozno - rekao je Šabić, za novi broj nedeljnika Vreme.

Prema njegovim rečima, "svako ko ima elementarna znanja o tome kako kod nas uspostavljeni sistem funkcioniše, zna da je to praktično nemoguće".

Na pitanje o aferi prisluškivanja Vučića, on je rekao da taj događaj sve više asocira na onu narodnu "tresla se gora, rodio se miš".

- Priča je počela dramatično, inicijalno je u javnosti predstavljena kao kontinuirano nezakonito prisluškivanje predsednika, kao zavera, priprema državnog udara, pominjana je umešanost visokih funkcionera MUP-a, čak i nekoliko ministara. Prošlo je dosta vremena, takve stvari se više ne čuju - rekao je Šabić.

Ono što se čulo, kako navodi Šabić, upućuje na zaključak da predsednikov telefon nije bio predmet nezakonitog prisluškivanja.

- Njegova komunikacija bila je predmet slušanja onda kad je ostvarivana sa licima čiji su telefoni iz različitih razloga prisluškivani na osnovu odluke suda, dakle, zakonito. Još početkom marta MUP je saopštio da su "svi relevantni podaci o prislupkivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice dostavljeni Tužilaštvu za organizovani kriminal i sada se očekuje da tužilaštvo kvalifikuje krivično delo".

Kako kaže Šabić, MUP je prebacio tužilaštvu "vruć krompir".

- Ni posle nekoliko meseci aktivnosti MUP-a, pa ni još mesec dana po njihovom okončanju, nema pouzdane kvalifikacije dela, nema optužnice, nema uhapšenih, ničega što bi bilo u skladu s početnom dramatičnom pričom - zaključuje Šabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati