Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 04. 2021. 09:37 0

"Svakom trećem radniku u Srbiji uskraćena radna prava"

Trećini zaposlenih u Srbiji uskraćena su radna prava ili prava iz socijalnog osiguranja, četvrtina je finansijski i materijalno ugrožena, dok je čak polovina radnika jedina osoba u domaćinstvu koja ima posao, ističe u razgovoru za portal N1 predsednik UGS “Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

- Ako bismo tom broju dodali i nezaposlene koji aktivno traže posao, odnosno prihvataju i povremene i privremene poslove i volontiranje, zaposlene i penzionere koji moraju da svoje nedovoljne prihode dopunjuju radom u sivoj ekonomiji, zbir bi bio i iznad moje izjave o milionskoj masi prekarnih radnika, zbog koje sam toliko napadan - naglašava Stojiljković.

Kako kaže, raste broj i učešće zaposlenih u prekarnim oblicima rada, pre svega radnika zaposlenih na određeno vreme i na privremenim i povremenim poslovima, odnosno ranjive zaposlenosti.

- Takozvano fleksibilno angažovanje radnika je zapravo sredstvo za smanjenje troškova rada, povećanje konkurentnosti i ezopovski rečeno - olakšano upravljanje ljudskim resursima. Ono što ti ‘uslovi‘ uspevaju da stvore jesu prekarni radnici. Moglo bi se reči da je danas, poput visokoprogramiranog uređaja, u toku stvaranje beskrajno prilagodljivog, bezidentitetnog MP3 radnika sa kojim možete šta god poželite - slikovito objašnjava sagovornik portala N1.
Takva vrsta nesigurnosti, nastavlja Stojiljković, karakteristična je kako za sve dugotrajno nezaposlene i za traženje posla obeshrabrene radnike, tako i za malo plaćene i za radno mesto uplašene radnike.

- Sociolog Srećko Mihailović bi rekao da pogađa sve - od nadničara do novinara. Pritom je sve vidljivija ‘internship generation’, dakle stažisti, volonteri koji mogu i godinama da rade besplatno ili za minimalnu nadoknadu. Poseban, aktuelni primer su radnici na internetu. Krajnje indikativna je izjava da je pre interneta zaista bilo teško naći nekoga da vam radi deset minuta i zatim ga otpustiti. Ali sa internet tehnologijom možete da ga nađete, malo platite, a zatim ga više nikada ne vidite i ne razmišljate o njemu - navodi lider UGS „Nezavisnost“.

Rešavanje problema prekarnih radnika Stojiljković vidi u prevođenju prekarnog rada i zaposlenih u zonu dostojanstvenog rada.
- Dostojanstveni rad je suprotno prekarnom radu – ugovoren, u svakom pogledu bezbedan i pristojno i na vreme plaćen rad. Naravno i sa pravom na sindikalno organizovanje, pregovaranje i štrajk. Misija sindikata koji to zaista jesu je da prava i zaštitu interesa prošire sa zaposlenih na sve radno angažovane - pojašnjava naš sagovornik.

Stojiljković navodi da sindikati i organizacije za zaštitu prava radnika posebno ukazuju na slabosti “fleksibilnih“ zakonskih instituta ugovora o delu, ugovora o privremenim i i povremenim poslovima, ugovora o stručnom osposobljavanju ili stručnoj praksi, ugovora o radu preko studentske ili omladinske zadruge.
- Postoje tri načina da se suzbije ta praksa koja vodi do daljeg širenja prekarnosti. Najpre kroz jači inspekcijski nadzor, zatim kroz izmenu samih zakonskih rešenja u pravcu ograničavanja mogućnosti korišćenja i zloupotreba fleksibilnih instituta i, najzad, kroz definisanje maksimalnog udela časova rada u ukupnom fondu rada zaposlenih koji poslodavci mogu da obezbede kroz fleksibilne ugovore - zaključuje sagovornik portala N1.

U suprotnom, upozorava Stojiljković, prekarizacija predstavlja odličnu osnovu za dugotrajno opstajanje i dominaciju populizma na političkom tlu Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati