Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

29. 03. 2021. 15:47 1

"Izveštaj ombudsmana dokaz da je povećan broj napada na novinare"

U izveštaju zaštitnika građana Zorana Pašalića za 2020. godinu navedeno je da u Srbiji nije zabeležen napredak u oblasti slobode govora i izražavanja. Kako je prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS), u redovnom izveštaju, koji je sredinom marta poslat narodnim poslanicima u delu o slobodi izražavanja, navedeno je da evidencija napada na novinare "nije jedinstvena", ali da UNS i Nezavisno udruženje novinara (NUNS) beleže porast broja napada.


- UNS u bazi podataka beleži porast broja napada na novinare - 111, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za oko 20 odsto. NUNS je evidentirao 189 napada na novinare - navedeno je u izveštaju.

Broj napada na novinare je uvećan za 60 odsto u poredjenju sa 2019. godinom, dodaje se.

U izveštaju za 2020. godinu ističe se i ocena Evropske komisije da je usvojena medijska strategija, ali da ona još nije počela da se primenjuje i da se ne vidi napredak u okviru sveukupnog okruženja za slobodu izražavanja.

- Ovi podaci ukazuju na to da u oblasti slobode govora i izražavanja u Srbiji nije zabeležen napredak. Položaj i status novinara i medijskih radnika dodatno je ugrožen njihovim lošim materijalnim statusom - zaključio je Zaštitnik građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati