Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mond ]

19. 03. 2021. 21:24 2

Francuzi pišu: Srbija, ulaz u Evropu za Peking

Kineski uticaj u Srbiji nije zanemarljiv, kompanije iz Pekinga su kupile Železaru u Smederevu, kao i RTB Bor, pa se s pravom govori da Kina preko naše zemlje ulazi u Evropu. Tako upravo piše i ugledni francuski list "Mond", koji se pozabavio uticajem najmnogoljudnije zemlje u Srbiji, a u fokusu je bio Bor.

Tako "Mond" izlazi u javnost sa naslovom "Srbija, ulaz u Srbiju za Peking", čime jasno stavlja do znanja da Kina preko naše zemlje polako "osvaja" Stari kontinent, o čemu su, uostalom, ranije pisali i neki nemački mediji.

U tekstu se dalje navodi:

- Predsednik Aleksandar Vučić postao je prvak srpsko-kineskog prijateljstva. Održavajući proevropski diskurs, on povećava broj ugovora sa glavnim kineskim industrijalcima - piše "Mond" i tako na krajnje veran način dočarava kakvi su odnosi između Srbije i Kine.

Ugledni francuski list je pišući o odnosu dveju zemalja u fokus stavio Bor, budući da je RTB Bor kupila kineska kompanija "Ziđin Kuper".

Tako "Mond" navodi da je Bor postjugoslovenski industrijski grad, u kome su nekada dominirale sivkaste zgrade i relikvije rudarske opreme, koje, kako se navodi, svedoče o slavnoj prošlosti ovog grada u kome se nalazi rudnik bakra RTB Bor.

Međutim, dodaje francuski list, taj nekadašnji prvi utisak je brzo zamenjen, budući da sada dominiraju crvene boje u ovom gradu, koje se sukobljavaju usred sivila i okolnog zagađenja, budući da brojni kineski državljani u ovom gradu proslavljaju Novu godinu.

Podseća "Mond" da su sada u toku svečanosti, a mogu se videti i u nekadašnjem RTB Boru, koji se danas zove "Srbija Ziđin Bor Bakar". Navode da je glavni akcionar Peking, pa stoga i sa pravom Francuzi daju naslov "Srbija, ulaz u Evropu za Peking".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati