Društvo i ekonomija

V. T.

15. 03. 2021. 10:44 17

Očistio reku od đubreta pre 10 godina, za ovaj herojski čin i dalje plaća kazne

Miodrag Mihajlović iz Kuršumlije, poznat kao "najveći car u Srbiji", čovek je koji je pre 10 godina očistio korito reke Toplice. Za ovaj herojski čin država ga je nagradila kaznama od preko milion dinara, koje i dan danas plaća.

Miodrag je u akciju čišćenja Toplice tada uključio i lokalne mališane kojima je, zauzvrat, napravio fudbalsko igralište u svom dvorištu. On je očistio bezbroj puta samu Kuršumliju i pokušao da napravi kej u Kuršumliji.

- Ne stidim se da ovo radim, uzmem džak i idem iz ulice u ulicu i usput pričam ljudima i savetujem ih da ne bacaju smeće gde stignu jer je plastika najveća pošast 21. veka. Neću prestati to da radim, sve dok ne naučim ljude da poštuju pravila i prirodu - rekao je tada Mihajlović.

On je izvadio gotovo 30 kamiona smeća iz Toplice, ali ovaj herojski čin prepoznat je kao ugrožavanje životne sredine. Bez dozvole nadležnih svojim bagerom izvadio je nekoliko tona otpada, a zbog ovoga je morao da proda deo imanja kao i nekoliko krava kako bi platio ogromne kazne.

Jedan od najvećih apsurda jeste upravo taj što je protiv njega pokrenuto preko 50 sporova. Miodrag je platio preko 1.000.000 dinara kazni, za šta je morao da proda sve njive i stoku, jer je morao i da pošalje ćerku na studije.

- Miodrag se od silnog stresa razboleo, od čega tačno nećemo da spominjemo jer nije u redu prema porodici. Sem bolesti totalno je emotivno potonuo, jer je počeo da veruje da je problem u njemu, a ne u sistemu. Verovatno ne razume da postoji još dobrih ljudi - piše Eko straža.

Godinu dana nakon što mu je zabranjeno da čisti Toplicu, on je te 2012. godine u obližnjem selu Rudare započeo novu akciju. Čistio je korito reke Kosanice, međutim u pomoć su mu tada pritekli i radnici JKP "Toplica" i turističko preduzeće "Planinka".

Mihajlović je svojevremeno upućivao i apele nadležnim ministarstvima da pomognu u čišćenju i podizanju ekološke svesti, ali uzaludno. Od vlasti i nadležnih organa dobio je samo astronomske kazne, koje je platio sam, baš kao što je sam očistio i reku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati