Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 03. 2021. 16:40 6

"Tražila odgovornost za "helikopter", da li su joj kolege odgovorile"

Da li je ministarka Čomić na godišnjicu pada helikoptera od svojih sadašnjih kolega iz vlade dobila odgovor na poslaničko pitanje, koje je postavila pre tačno dve godine - upitao je bivši član Demokratske stranke, Balša Božović.

Na jučerašnji dan, pre šest godina, u Surčinu se srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedmoro osoba - četvorica pripadnika VS, dvojica medicinskih radnika i beba stara pet dana.

Jedna od najglasnijih za utvrđivanje odgovornosti nadležnih za tragediju u Surčinu, bila je Gordana Čomić, bivša članica Demokratske stranke i nekadašnja narodna poslanica. Ona je pre tačno dve godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije postavila poslaničko pitanje Vladi Srbije.

- Tih sedam ljudi stradalo je, a mi ni nakon tri godine nemamo odgovore na ključna pitanja, potrebna da se svi činioci ove strašne tragedije zaista rasvetle i da žrtve dobiju pravdu, kakvu-takvu, živote im ne možemo vratiti. Istraga je sprovedena i završena je disciplinskim kaznama generalima Bandiću i Živaku. U istrazi je utvrđeno da ministar nije poštovao subordinaciju, da su izdavane usmene naredbe, da je kršena procedura. Istraga je utvrdilada je jedna jedinica MUP-a odbila takav zadatak. Istraga je utvrdila i niz drugih okolnosti, ali bez utvrđivanja odgovornih za ovaj zaista tragičan događaj koji smo podelili kao društvo - navela je Čomićeva.
Ona je rekla da neće spominjati beščašće medija, i na portalima i na elektronskim medijima, koji su objavili da je helikopter sretno sleteo.

- Dakle, to nije deo pitanja, ali jeste pitanje koje postavljam drugi put i pitanje zbog kojeg tražim da naša Narodna Škupština složi oko anketnog odbora. Prvo pitanje je od koga je ministar Gašić dobio informaciju na osnovu koje je doneo usmenu naredbu da se misija organizuje? Neko mu je to morao javiti. Neko mu je to morao obrazložiti. Tog podatka ni u jednom aktu nema. Drugo pitanje je ko je menjao plan leta na povratku letelice u Beograd? U transkriptima i u istrazi postoje podaci o vođenju privatnih razgovora, što je, takođe, kršenje procedure, ali nema imena i prezimena onih koji su menjali plan leta helikoptera kada se već vraćao iz spasilačke misije - konstatovala je Čomićeva.
Danas kada je postala deo vladajuće garniture, kada je izjavila da su vidljive i merljive promene u ponašanju Vučića, javnost se opravdano pita da li je gospođa Čomić konačno dobila odgovore na sopstvena pitanja. Smatramo da bi bilo u interesu javnosti da ih saopšti ukoliko je odgovor potvrdan ili da obrazloži zašto još nije i da li se i dalje trudi da ga dobije, ukoliko je odričan.

Podsetimo, u letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.
Helikopter Mi-17 se srušio pri povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U javnosti se vodila velika rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos teškim i složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati