Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

08. 03. 2021. 09:52 0

"Ekonomski položaj žena u Srbiji sve gori"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga", povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, objavili su danas da je položaj žena u Srbiji sve gori kada je u pitanju njihov ekonomski i socijalni položaj i od nadležnih zahtevaju da preduzmu sve mere kako bi se to promenilo.

- Kao sindikat zahtevamo konkretne poteze vlasti na jačanju radnih prava žena, veće zarade i bolje uslove rada, zabranu nenajavljenog prekovremnog rada zbog navodnog obima posla, uvođenje zabrane rada nedeljom, kao i pravo na porodicu i majčinstvo bez ikakvog uslovljavanja - navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je i da je, ravnomerno jačanje ekonomskog, socijalnog i političkog položaja žene u Srbiji, "godinama unazad u senci feminističkih pogleda i promovisanja rodne ravnopravnosti, a najveći pomak se vidi u učešću žena u političkom životu što, naravno, pozdravljamo".


Ipak, kako je ukazano, u tome učestvuje veoma mali broj u odnosu na ogromnu većinu koja radi za minimalnu zaradu i uz minimum radnih i ljudskih prava.

Kao "potpunu tragediju" u "Slozi" smatraju to što se ne vide konkretni rezultati u osnaživanju radnih prava zaposlenih žena, uprkos činjenici da je na čelu Vlade Srbije žena, kao i da se na čelu deset ministarstava nalaze žene.

- Takva ocena nije isključivo samo naša već je vidljiva i u realnosti u kojoj živimo i iz negativnih izveštaja i ocena domaćih i međunarodnih institucija o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, u čiji korpus spadaju i radna prava - naveli su iz sindikata "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati