Društvo i ekonomija

[ Izvor: pištaljka.rs ]

26. 02. 2021. 12:30 2

Novi Sad kupio softver koji ne radi osam godina

Gradska uprava Novog Sada ne može da koristi poslovni softver SAP koji je još 2013. godine kupila za 50 miliona dinara, a za to krivi firmu „B4B“ iz Beograda. U upravi tvrde da ova firma nije ispunila odredbe ugovora i da nije pravilno primenila softver.

Iako tvrdi da „B4B“ nije poštovala ugovor i preti joj tužbom, gradska uprava krije taj ugovor i odbija da ga pokaže javnosti iako je na to obavezuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Uprava tvrdi da bi objavljivanjem ugovora naštetila ugledu firme koju namerava da tuži. Da stvari budu čudnije, uprava Novog Sada firmi „B4B“ daje rok od još 60 dana da uradi ono što nije uspela da uradi prethodnih osam godina, saznaje Pištaljka.

„B4B“, međutim, tvrdi da softver nije ni plaćen. Firma je u međuvremenu promenila i vlasnika i sada je to Nenad Kovač, poznat kao „Neša Roming“, kontroverzni biznismen čije lice javnost nije videla iako je bio umešan u neke od najvećih poslova u zemlji, kao što je uvođenje „Bus plusa“ i nabavke bandera koje je EPS platio dvostruko više nego crnogorska elektrodistibucija.

Suvlasnik i direktor firme B4B Miroslav Gužvica nije želeo da objasni zbog čega softver nije u funkciji, kratko napominjući pre nego što je prekinuo vezu: „Imate pogrešne informacije, softver nije plaćen”. Posle toga na telefon se više nije javljao tako da smo ostali uskraćeni za šire objašnjenje.

Šta je plaćeno, a šta ne, nisu želele da objasne ni gradske vlasti koje su odbile da dostave spisak izvršenih plaćanja po ugovorima za implementaciju SAP-a. U javno objavljenom završnom računu budžeta za 2013. godinu zaista piše da je Uprava za komunalne poslove platila samo 2,9 miliona dinara za izradu softvera. Planirano je bilo 60 miliona.

Naredne godine u završnom računu evidentirano je da je Uprava za komunalne poslove platila oko 51 milion dinara za nematerijalnu imovinu. Ipak, ne navodi se da li je i softver plaćen u okviru ove stavke. Iste te godine, služba gradonačelnika Novog Sada planirala je trošak od još 75 miliona dinara za nastavak realizacije uvođenja SAP-a, ali novac nije potrošen. Naime, javna nabavka je obustavljena jer „su sve podnete ponude bile neprihvatljive”.

Da ti softveri, kupljeni 2013. od firme „B4B“ nisu ispunili svoju svrhu jasno je iz dokumenata gradskih vlasti od 2018. godine. Naime, tada je Služba za zajedničke poslove Novog Sada sprovela nabavku izrade analize rada postojećeg sistema i predloga za nastavak rada u SAP ERP sistemu.

- Projekat implementacije je započet tokom 2013. godine, ali se unos i obrada dokumentacije još uvek obavlja paralelno u više sistema. Iz tog razloga, neophodno je da se izvrši detaljna analiza postojećeg stanja, kao i utvrdi pravac i način razvoja SAP ERP sistema - piše u konkursnoj dokumentaciji za ovu nabavku.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Pištaljka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati