Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 02. 2021. 12:52 1

"Zašto institucije ne istražuju plan eliminacije slobodnih medija i SBB"

Ni posle mesec dana od kada su novinari N1 otkrili tajna dokumenta Telekoma o planovima za saradnju sa Telenorom, koji imaju za cilj gušenje medija N1 i Nova S i uništenje SBB kompanije, nijedna nadležna institucija u Srbiji nije reagovala i pokrenula istragu.

Namera uništenja konkurenta na tržištu ne zanima tužilaštvo, kod kojeg uopšte nema naznaka da će pokrenuti bilo kakav postupak iz svoje nadležnosti, ispitati obelodanjena dokumenta i pozadinu saradnje Telekoma i Telenora, piše u saopštenju United grupe koje prenosimo u celosti.

U institucijama kojima je posao da provere dokaze i istraže nezakonite postupke vlada upadljiva tišina, dok u isto vreme najviši predstavnici vlasti brane Telekom, unapred ga amnestirajući pričom o “internim aktima” i “neprimerenom jeziku”.

Upravo ovim navodima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je stao u odbranu kartela Telekoma i Telenora, kao i Vladimira Lučića, generalnog direktora Telekoma, koji je stavio svoj potpis na zvanična dokumenta o eliminaciji SBB-a i gušenju medija N1 i Nova S.

United Grupa javno pita sve zaposlene u nadležnim institucijama u Srbiji da li su odlučili da ne rade posao za koji su odgovorni i za koji ih građani Srbije plaćaju, zato što je predsednik presudio u ime svih njih?

Da li tužilaštvo mesec dana ćuti, jer je predsednik Vučić zaključio da ne treba zamerati Telekomu što želi opstanak na tržištu? Da li policija i bezbednosne službe ne sprovode radnje iz svoje nadležnosti, jer ih od dogovora čiji je cilj uništenje konkurenta, više zanima da ispituju kako su procureli skandalozni dokumenti iz Telekoma?

Ni Ministarstvo kulture i informisanja ne interesuje što je cilj sporazuma uspostavljanje dominacije medijskih sadržaja državnog operatora, koji ne bi smeo ni da ima medije po medijskim propisima i uprkos tome što je svaki monopol u javnom informisanju zabranjen.

Zašto i Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić koja daje novac građana za otvaranje svakog novog radnog mesta u Srbiji, nema problem sa ciljevima državnog Telekoma da u saradnji sa Telenorom uništi kompaniju sa 2.700 zaposlenih u Srbiji, koja je do sada uložila 900 miliona evra i planira još 240 miliona u naredne tri godine?

Jedina se oglasila Komisija za zaštitu konkurencije, ali tako što je svela uspostavljanje saradnje sa jasnim anti-konkurencijskim ciljevima i potencijalno značajnim anti-konkurencijskim efektima na pitanje čistog administrativno-birokratskog odobravanja izuzeća od restriktivnog sporazuma, kao da ne vidi ništa sporno u nameri uništavanja konkurenta i ujedno prejudicirajući kakav će biti ishod postupka.

Postavljamo javno pitanje svim nadležnim institucijama u Srbiji zašto ignorišu nameru uništenja jednog od najvećih stranih investitora u Srbiji United Grupe? Da li je na delu zabrana pokretanja postupaka, jer su Telekom i Telenor za svoj dogovor dobili potpunu podršku vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića?

United Grupa obaveštava sve građane Srbije da očigledni dokazi o uništenju slobodnih medija N1 i Nova S, kao i SBB kompanije već mesec dana nisu povod da institucije rade svoj posao.

O pritiscima vlasti i lično Aleksandra Vučića, da se afera Telekoma i Telenora zataška i ne istražuje, obavestili smo sve nadležne institucije u Evropskoj uniji, uvereni da nije moguće da u današnjoj Evropi postoji zemlja u kojoj zakoni ne važe, ako predsednik tako kaže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati