Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 02. 2021. 11:23 6

Pismo Vladi: Pozdrav od turističkih radnika koji umiru

Dajemo svoje živote jer više nemamo šta drugo da damo. Koliko još naših kolega treba da nestane da biste nas čuli? Da li je potrebno da u potpunosti radikalizujemo naš nastup - pitaju turistički radnici u pismu koje, usled ćutanja i nemara nadležnih, uputili Vladi Srbije.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani, kroz naše dopise, molbe, apele, manifestacije i mirne proteste smo Vas upoznavali sa problemom u kom se našao sektor turizma, posebno turističke agencije, usled pandemije izazvane virusom kovid 19. Obraćamo Vam se već 11 meseci ali, odgovor izostaje. Sve što dobijamo sa Vaše strane jeste navođenje svih paketa pomoći koje je Vlada izdvojila za pomoć privredi.

Da, slažemo se da nas je pandemija dovela do problema, ali moramo dodati da je pasivnost nadležnih institucija izazvala mnogo više problema u našem sektoru od same pandemije. Dozvolićete da Vas podsetimo da smo jedina zemlja u Evropi koja nije dodelila sektorsku pomoć turističkim agencijama.

Nema potrebe da nam ponovo navodite pomoć u vidu isplate minimalnih ličnih dohodaka. To nije pomoć sektoru turizma, već čitavoj privredi (uključujući i one privredne delatnosti koje su gotovo nesmetano sve vreme radile i ostvarivale prihode; neke od njih čak i ekstra profit). Isplata minimalnih ličnih dohodaka ne može se nikako smatrati kao pomoć privredi - to je pomoć zaposlenima - ne i poslodavcima. Svakako Vam je jasno da za svaku minimalnu platu, privrednik plaća poreze i doprinose (uvećane od decembra meseca). Pitamo Vas od čega kada turističke agencije ne prihoduju puna 343 dana?!

Cilj paketa pomoći Vlade Republike Srbije je pre svega bio usmeren na očuvanje radnih mesta u privredi. Ovaj cilj apsolutno nije ispunjen u našem sektoru turističkih agencija u kojem je do danas bez posla ostalo 63,8 odsto radnika! Potpuno neverovatno i bez presedana!

Navođenje turističkih agencija u kontekstu pomoći sektoru turizma koja je bila usmerena na gradske hotele apsolutno je zlonamerna i zbunjujuća za našu javnost. Svakako podržavamo pomoć koja je usmerena ka gradskim hotelima koji su pretrpeli ogromnu štetu tokom proteklih 11 meseci ali, nikako ne možemo da shvatimo da je ka ovom sektoru upućeno čak dve sektorske pomoći dok su turističke agencije ponovo izostavljene.

Kako se konstantno navodi druga “sektorska pomoć” su krediti Fonda za razvoj RS. Tu postoji jedan „mali“ problem. Obrađeno je samo 50% zahteva i kraj, Fond za razvoj više nema sredstava!? To se nikako ne sme javno objaviti - to se mora nekako prećutati! Jer nije moguće da Fond ne raspolaže sredstvima jer svakodnevno ide priča o milijardama na računu države i kako „ima para“. Zbog čega Uredba Vlade RS nije ispoštovana? Zbog čega Fond nije obradio sve zahteve do 31.12.2020. godine kako to Uredba Vlade striktno propisuje? Zbog čega zahtevi Fondu predati u junu nisu obrađeni a oni predati u novembru jesu? Zbog čega postoje „organizacije“ (čitaj pojedinci) preko kojih možete ubrzati obradu zahteva u Fondu za 3 odsto provizije od odobrenih sredstava?

Treća sektorska pomoć su bile subvencije turističkim agencijama koje su uzele polise, ali i tu imamo „mali“ problem. Cene polisa su uvećane 300 odsto i samo oko 100 agencija je dobilo ponudu za kupovinu polise od nekadašnjih 416.

U Srbiji je postojalo oko 1200 agencija (416 organizatora putovanja i oko 800 posredničkih agencija). Posredničke agencije su u potpunosti zaboravljene prilikom dodele dosadašnje sektorske pomoći. Danas, 22.02.2021. godine broj agencija je manji za oko 200. Smanjiće se još zbog Vaše nebrige za nas, građane ove države, koji i dalje moramo da plaćamo sve račune, poreze i ostale namete. Mi smo dovedeni u bezizlano stanje.

Da li su Vam poznata sledeća imena:

- Radivoje Novakov?

- Željko Džinić?

- Petar Dimitrijević?

Trebalo bi jer je Vaš nemar prema našem sektoru doprineo da njih više nema.

Predstavićemo Vam ih:

Radivoje Novakov je bio jedan od najboljih vodiča. Četiri godine je bio predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada i 4 godine potpredsednik. Oduzeo je sebi život avgusta meseca 2020. godine! Ostavio je iza sebe suprugu, koja je takođe turistički vodič, i decu.

Željko Džinić je bio dugogodišnji radnik jedne ugledne beogradske turističke agencije. Život je ostavio ispred zgrade Ministrastva finansija na mirnom protestu 23. decembra 2020. Bio je sa nama da Vas moli da nam pomognete!

Petar Dimitrijević je bio vlasnik agencije iz Rume koja je pre nekoliko dana obeležila 29 godina poslovanja. Oduzeo je sebi život 18.02.2021.

Dajemo svoje živote jer više nemamo šta drugo da damo. Koliko još naših kolega treba da nestane da biste nas čuli? Da li je potrebno da u potpunosti radikalizujemo naš nastup?

Javno Vas pitamo kome i zašto je u interesu da se veliki broj turističkih agencija ugasi? Danas je 343 dana od kako je naše poslovanje ugroženo. Od kako je naša egzistencija ugrožena. Od kako Vas molimo za pomoć.

Nadamo se da ćete ovaj put zaista ozbiljno shvatiti problem u kom se nalazimo. Sve što tražimo jeste sastanak sa nadležnima u pogledu konačne jednokratne finansijske pomoći turističkim agencijama. O tome Vam pišemo već mesecima.

MORITURI TE SALUTANT!

Pozdravljaju Vas turistički radnici koji umiru!

699 članica Inicijative TAS - turističke agencije Srbije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati