Društvo i ekonomija

M. Z.

21. 02. 2021. 22:43 2

UTISAK NEDELJE "Vlast nas spustila na najniže grane"

"Nije za mene pitanje da li se vlast meša u crkvene poslove, nego kako to radi. Ta njega prizemnost, banalnost, trivijalnost, prenela se na ovo pitanje i izbor patrijarha. Nisam ni očekivao da bude drugačije, već se mnogo više brani što se crkva nije branila i što je dozvolila da sklizne pod kontrolu vlasti", rekao je u "Utisku nedelje" Milan St. Protić, bivši ambasador SR Jugoslavije u SAD i Švajcarskoj.

To nemeštanje crkvenih velikodostojnika Milan St. Protić je opisao i jednim primerom.

- Što su vladike i sveštenici stajali pored ovog paganskog spomenika Stefanu Nemanji, nije im smetalo što nema krst, niko se protiv toga nije pobunio.

Prema njegovim rečima, vidljiv je moralni pad naroda.

- Taj pad koji doživljavamo kao narod, a što je posebno oličeno u ovoj vlasti, i po politici i po manirima, čini se da je jednim delom zahvatio i crkvu. Ja se samo nadam i molim se Bogu da će novi patrijarh sagledati opasnost koja se nadvila nad crkvom i da će učiniti sve što može da je vrati suštini, bez obzira na to kakav će odnos uspostaviti sa vlastima. Bilo bi dobro da se izbegnu te paganske nemani koje su zahvatile crkvu - rekao je on i dodao:

- Tu mislim na ritualno spaljivanje badnjaka, to je antihrišćanski ritual, jer se pravi lomača ispred crkve. Zna se u hrišćanstvu šta su vatra i lomača. Šta je uzrok tome i zašto klizimo u tom pravcu? Stefan Nemanja je primer tog paganstva. On je sazidao Studenicu, on je sazidao spomenik kakav je hteo, njemu ovaj spomenik nije bio potreban. Ja tu vidim jednu lošu tendenciju koju forsira ova vlast, ne kažem da su one vlasti pre ove bile idealne, ali ova nas je spustila na najniže grane.

Kako se od toga zaštititi?

- Evo, primera radi, Balaševićev odlazak sa ovog sveta i spontana okupljanja na svim stranama su dokaz da čovek može da se zaštiti od toga i da ostane svoj i čist. Da plati cenu, ali da ode tako što će mu kapu skinuti i oni koji su njegovu poeziju razumeli, ali i oni koji to nisu, jer je iznad svega sačuvao sebe. I u Miloševićevo, i u naše, ali i u ovo vreme - jasan je bio Milan St. Protić.

Istoričar Dejan Ristić je, govoreći o mešanju vlasti u izbor patrijarha, istakao da to nije ništa novo.

- Ukoliko izbor patrijarha kontekstualizujemo u smislu hrišćanstva, onda to nije ništa novo. Svetovne vlasti uvek teže tome da natkrile duhovne vlasti. Teže tome da na mestu duhovnog poglavara imaju osobu sa kojom mogu da ostvare dijalog, odnosno teže tome da patrijarh ne bude neko ko je u prikrivenom sukobu sa vlasti. Dva puta nam se u srednjem veku desilo da su na čelu države i crkve bila rođena braća - rekao je Ristić.

Novinarka Vremena Jelena Jorgačević istakla je da je izbor patrijarha bio drugačiji od svih prethodnih.

- Meni se čini da je ovaj izbor po nečemu bio drugačiji od prethodnih, po ulozi vlasti. Prvo, neka nepravda je naneta crkvi... Ovaj nivo na koji način su režimski tabloidi pisali, pa to je nešto što nije viđeno. Pisalo se da se sprema puč, da se spremaju nemiri... Bilo je ranije mešanja države u crkvu, ali je mera pređena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati