Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 02. 2021. 07:24 18

SPC - nekad najuglednija institucija, a danas...

Dosadašnji mitropolit Porfirije 46. je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Sve je završeno juče, velikom brzinom, u kripti Hrama Svetog Save. Danas je ustoličenje. Verovatno se sada mnogi srpski patrijarsi okreću po nebesima, kada vide šta se dešava u državi Srbiji i kakva je sada Srpska pravoslava crkva, koju su oni stvarali preko 800 godina. Sigurno misle da to nije ona crkva koju su ostavili u amanet svojim naslednicima.

I nije. Nekada su se patrijarsi i episkopi birali po načinu misije zbog koje su "na zemlji", ugledu koji su sticali u narodu, naučnom delovanju, obrazovanju, kulturi, ako hoćemo i po gospodstvu.

A danas? Danas se nažalost prvi među jednakima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi bira(ju) po poltronstvu prema vlasti koja je episkopat ponizila kao ni jedna do sada. Vlasti koja se drznula, ali uz podršku pohlepnih poltrona sa mitrama i koronavirusa, da unizi još ono što je ostalo neuniženo u srpskom rodu.

Vlasti koja se posle 800 godina i posle kuge, španskog gripa, tifusa... i mnogih drugih ratova vidljivih i nevidljivih, drznula da organizuje Sabor na mestu koje odgovara njoj i onima koje je zaslepila svojim nečasnim radnjama, a ne onim časnim episkopima u njenom delu koji su u pravom smislu reči Božiji izaslanici i koji nisu saginjali glave ni pred kim osim pred Bogom.

Da organizuje rijaliti pod svetlima reflektora i kamera, svojim marionetama.

U takvom ambijentu biran je i izabran naslednik Svetog Save, Svetog Varnave (Rosića), Gavrila (Dožića), Pavla (Stojčevića). A, režimski favoriti nisu bili ni do članaka pomenutim. Jedan, najstariji spletkaroš koji se čak stidi i svog prezimena, jedan koji je proveo u Americi osam godina i za to vreme je svoj rečnik obogatio sa rečima Yes, No i OK (mada, možda ih je i zaboravio) i jedan nešto mlađi koji je oličenje jednog od ove dvojice (bar tim stopama je do sada sigurno koračao).

Sa takvim kandidatima za tron Srpske pravoslavne crkve, bojimo se da sadašnji režim u Srbiji, našu crkvu namerno gura u, nije to lako reći, ali tako se čini, novi raskol.

Nikada toliko prljavih stvari nije pratilo izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Nikada se tabloidi time nisu bavili, niti je njih to zanimalo. Nikada vlast, barem u poslednjih 30 godina, nije birala naslednika na tronu Svetog Save. Ako je možda i interesovalo, a normalno je da jeste, nije pravila razdor među onima koji biraju.

Nije sigurno zahtevala podaništvo i ulizništvo kao sadašnja bratija sa Andrićevog venca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati