Društvo i ekonomija

M. Z.

16. 02. 2021. 18:14 1

"Niški naprednjaci sprovode ekocid"

"Gradski odbor Pokreta za preokret Niš osuđuje daljnje uništavanja zelenila u Nišu, koje se nastavilo u praznične dane, sečom jelki i platana na Trgu kralja Milana i šetalištu. Po beogradskom, već oprobanom i nekažnjenom modelu, iz Savamale drveće je posečeno u noćnim, odnosno u ranim jutarnjim časovima, u vreme državnog praznika, kada je grad još "spavao". Kako je drveće posečeno van radnog vremena, pre šest časova, a kako se radi o danu državnog praznika jasno je da je ovo nastavak ekocida mimo volje Nišlija", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

U obraćanju javnosti, koje prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Samo kriminalci i odnarođena vlast ovakvu vrstu poslova obavlja noću. Ne prihvatamo objašnjenja da se drveće, staro preko 50 godina, ne uklapa u novu arhitekturu centralnog trga, jer da je čak i tako, drveće je moglo biti izmešteno, a ne posečeno, pogotovu što se radi o zdravom drveću. Ne prihvatamo ni objašnjenje da je u pitanju "samo pet stabala". Svako stablo, kao i čovek, ima svoj život.

Podsećamo da je bahata, nelegalna gradska vlast, nedavno posekla zdrave kedrove bez bilo kakvog pitanja Nišlija. I to sve pored pandemije koronavirusa koja vlada u Nišu i celoj zemlji. Ljudi umiru svaki dan, a lekari saopštavaju da je zagađenost vazduha jedan od faktora koji povećava smrtnost od koronavirusa. Nelegalnu vlast u Nišu to ne interesuje. Iako se gusta magla, pomešana sa dimom iz dimnjaka i automobile nadvija nad gradom nestručni niški vlastodršci nam oduzimaju i ovo malo kiseonika.

Ovo se u Nišu dešava po treći put. Proletos su ispred laboratorije Instituta za javno zdravlje posekli dva prelepa, zdrava stogodišnja stabla kedra, koja su posadili ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta, i koja su bila pod zaštitom.

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš se pita da li smo i mogli imati iluziju na će ovako odnarođen režim voditi računa o drveću, kada ne vodi računa o ljudima", zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati