Društvo i ekonomija

S. M.

16. 02. 2021. 07:57 2

Ako ne ćutiš, trpiš i klimaš glavom - dobiješ otkaz!

I u 2021. godini, sa doduše novim ministrom Brankom Ružićem, ružne situacije u prosveti se ponavljaju. Oni koji dobro rade svoj posao, ostaju bez njega, a stranački vojnici se nagrađuju njihovim mestima. Zato i ne čudi slučaj mladog profesora srpskog jezika i književnosti Milana Petrovića, koji posle osam godina rada na određeno nije dobio posao za stalno u niškoj Gimnaziji "Svetozar Marković".

Nagrađivana mlada učiteljica iz Kragujevca koja je došla u planinsko selo kod Kuršumlije da uči decu i na kraju dobila otkaz, nastavnici u blačkoj Osnovnoj školi "Stojan Novaković", koji su takođe ostali bez posla, profesorka iz Užica koja je dobila otkaz, kao i koleginica iz Novog Sada koja je demonstrativno spalila svoju diplomu obeležili su prošlu godinu. Ovu 20121. obeležilo je i potresno pismo ministru mladog nastavnika Petrovića.
Laureat priznanja "Edukator godine 2020", pisac priručnika koji je nadležno ministarstvo prevelo na pet jezika nacionalnih manjina, po priči kolega besprekoran u svom poslu, on nije bio dostojan stalnog radnog mesta, već osoba kojoj je direktor posvetio čas.

U pismu koje je objavio na svom Fejsbuk profilu, a Direktno ga preneo, on navodi svoju impresivnu biografiju i pita ministra Branka Ružića: "Ima li u prosveti mesta za njega?"

Ministar za sada ćuti, a Petrović je angažovao advokata. I dok je direktor te gimnazije na šestomesečnom usavršavanju u Americi, nastavnik je morao da se oprosti od svojih đaka i dnevnika.

Nažalost ove priče nisu usamljene i sve ih je više, a noćna mora svih onih koji godinama rade na određeno počeće opet u junu i avgustu, kada se završava ova i počinje nova školska godina.

- Punih šest godina radim na zameni, ili dobijam časove koji su višak, menjam škole, upoznala sam sva okolna mesta, radila sve što je moj posao i što nije, ali uvek neko tamo peti dobije za stalno. Moram da kažem da sam bila jedan od boljih sudenata u svojoj generaciji i odavno mi se sve smučilo. Obijala sam vrata svih nadležnih, bilo je to ponižavajuće, ali sam se nadala da će se moje ocene uzeti u obzir. Nažalost nisu. Umorna sam do svega. Čekam da se završi ova školska godina u kojoj u nekoliko škola imam časove i da opet obijam vrata i molim za posao - kaže jedna nastavnica iz Niša.

Dodaje da se ispostavilo da uvek neko ima jaču vezu, a kako nije u stranci, sva vrata ostaju zatvorena.
Bilo je ovoga i ranije, naravno, ali sada se čini da je sve izmaklo kontroli. Pritisak koji trpe oni koji bi trebalo da budu rasterećeni, sve je veći, a njihova sudbina uvek na klackalici.

To je ono što je ova vlast dobro nametnula da svi budu privremeni, zato moraju da ćute, trpe i poslušno klimaju glavu, jer ih u suprotnom preko noći začas zamene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati