Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

14. 02. 2021. 12:12 1

NOVO ZADUŽENJE VLADE: Prva milijarda za rekonstrukciju pruge Beograd - Niš

Rekonstrukcija pruge između Beograda i Niša, za koju je Aleksandar Vučić rekao da će biti modernizovana i da će vozovi ići i 200 km/h, ukupno bi trebalo da košta dve milijarde evra, a prvu milijardu kredita, prema planu Vlade, uzeće ove godine, kada je i najavljeno da radovi počinju. Vlada planira da se zaduži za sve veće projekte koje najavljuje, a na jugu je to i izgradnja auto-puta od Niša do Pločnika, modernizacija niških studentskih domova i izgradnja sistema za prečišćavanja otpadnih voda

Vlada Srbije ove godine planira više milijardi evra kredita, uglavnom za velike infrastrukturne projekte koje godinama ili odnedavno najavljuje, pišu Južne vesti.

Nekoliko njih planirano je i na jugu Srbije, a najviše će građane Srbije zadužiti upravo za modernizaciju pruge Beograd - Niš, jer je kredit od milijardu evra planiran za avgust ove godine.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu između Vlade Republike Srbije i strane investicione korporacije/banke za Projekat rekonstrukcije pruge na deonici Beograd - Niš. Zajam u iznosu do 1.000.000.000 evra za finansiranje rekonstrukcije pruge na deonici Beograd - Niš - piše u planu Ministarstva finansija.

Ova investicija će koštati duplo više, kako je ranije rekla ministarka Zorana Mihajlović, koja je najavila početak rekonstrukcije ove godine u saradnji sa kineskim partnerima. Detalji međutim nisu poznati, osim najave Vučića da bi brza pruga od Beograda do Niša trebalo da bude završena do 2023. godine i da će vožnja između ova dva grada tada trajati svega sat i po vremena.

Još jedan projekat na jugu tiče se saobraćaja - Vlada za ovaj mesec najavljuje kredit od 85 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj, za izgradnju auto-puta od Niša do Pločnika, za šta je ugovor potpisan krajem prošle godine.

- Ovaj projekat je za nas veoma važan iz dva razloga. Prvi razlog je što je ovo deo Vašingtonskog sporazuma koji smo potpisali pre dva meseca, a drugi je činjenica da će ovaj auto-put doprineti regionalnom razvoju, bržem protoku roba, ljudi, ali i bezbednijem saobraćaju. Sve to zajedno će dalje unaprediti ekonomsku povezanost i ekonomski razvoj celog regiona - rekao je ministar Mali.

Planirano je da sredinom ove godine počnu radovi na izgradnju "auto-puta mira", koji je deo i Vašingtonskog sporazuma.

Takođe je deo plana i 25 miliona evra kredita od Evropske investicione banke za gasnu interkonekciju Srbija - Bugarska, u maju ove godine, a nakon nedavne najave ministarke Mihajlović da će uskoro biti raspisan tender za izbor izvođača radova na gasovodu Niš - Dimitrovgrad.

Još jedna od Vučićevih najava je da će Niš biti među gradovima koji će dobiti fabriku za preradu otpadnih voda i deponiju do kraja ove godine, nakon koje su usledile i posete iz Mađarske i njihove najave da će u tome pomoći. Jedna od pozajmica odnosi se i na to, ali ne samo na Niš i kredit je planiran u oktobru.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu između Vlade Republike Srbije i Mađarske Export-Import banke za projekte unapređenja vodosnabdevanja, sistema prečišćavanja otpadnih voda i komunalnog otpada u jedinicama lokalne samouprave. Zajam u iznosu do 85.000.000 evra za realizaciju Projekata unapređenja vodosnabdevanja, sistema prečišćavanja otpadnih voda i komunalnog otpada u jedinicama lokalne samouprave - navode u planu.

Ono što do sada nije bilo u najavama zvaničnika jeste rekonstrukcija i modernizacija studentskih domova, a u planu je da se to ostvari u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Pozajmicu od 32 miliona evra za to Vlada u maju očekuje od Banke za razvoj Saveta Evrope.

Za šta Vlada još planira da nas zaduži ove godine?

Među planovima Vlade ima više onih koji se tiču pozajmica za otkalanjanje posledica koje su nastale zbog pandemije korone, ali nije precizirano na koliko para mogu da računaju gradovi i opštine na jugu.

 

Među njima je 92 miliona evra pozajmice od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kredit od Azijske infrastrukturne investicione banke do 200 miliona evra, a toliko je planirano i od Evropske investicione banke za podršku privredi.

Srbija takođe očekuje zajam do 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj za pomoć lokalnim samoupravama radi suzbijanja ekonomskih posledica pandemije.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu između Vlade Republike Srbije i strane investicione korporacije/banke za Projekat za podršku unapređenja sektora transporta, turizma i infrastrukture u cilju otklanjanja posledica nastalih usled pandemije COVID 19. Zajam u iznosu do 150.000.000 evra za finansiranje Projekta za podršku unapređenja sektora transporta, turizma i infrastrukture u cilju otklanjanja posledica nastalih usled pandemije COVID 19. jun 2021.

Među planiranim projektima za koje Ministarstvo finansija najavljuje da će se zadužiti su i oni koji se odnose na zaštitu životne sredine:

- Do 200 miliona evra od Banke za razvoj Saveta Evrope za finansiranje unapređenja infrastrukture za zaštitu životne sredine.
- Do 50 miliona evra od Nemačke razvojne banke za finansiranje unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja.
- Do 20 miliona evra za Projekat zamene kotlova na ugalj koji očekuju od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati