Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

12. 02. 2021. 09:18 1

100 DANA VLADE Ukor pred isključenje

Kojim ministrima je predsednik poručio da ili počnu da rade ili odu i kako se to u isto vreme može hvaliti ostvarenim suficitom u budžetu i žaliti što neki nisu umeli da potroše više novca iz državne kase.

Da prvih 100 dana druge Vlade Ane Brnabić prođe opaženo pobrinuo se lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Svoju" nestašnu decu, koja pored njega čine onaj važniji deo izvršne vlasti u Srbiji, u stilu razrednog starešine, prekorio je još sa "ekskurzije" iz Pariza, porukom da će sa njima ozbiljno razgovarati čim se vrati kući. Posebno se tom prilikom obratio onim ministrima koji prečesto posećuju kozmetičke salone i samo su im parlamentarni izbori naredne godine u glavi, umesto da rade kako bi ovogodišnji privredni rast zaista i bio obećanih šest odsto.

I to je bilo dovoljno, mada Vučić ni iz Pariza, a ni kasnije u Beogradu, nije izgovorio konkretno ničije ime, da čaršija, pa i mediji, krenu sa licitiranjem ministara koji će se naći na predsednikovom tapetu. To konzumiranje kozmetičkih usluga mnoge je odmah podsetilo na fotografiju koja je svojevremeno kružila društvenim mrežama, a na kojoj se novopečena ministarka rada, zapošljavanja i socijalne politike i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, bez maske, ulepšava.

Osim toga, Večernje novosti su od svojih izvora saznale da je Vučić nezadovoljan radom neprimetne naslednice Rasima Ljajića, Tatjane Matić, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, jer sa Velikom Britanijom nije ispregovaran Sporazum o slobodnoj trgovini, iako je Bregzit bio davno, ali i Tomislavom Momirovićem i Anđelkom Atanasković, ministrima saobraćaja i privrede.

Ako se uzmu tačnim navodi izvora ovih dnevnih novina, zanimljivo je da su se na Vučićevoj meti našli sve sami novopostavljeni ministri koje je pre samo nekoliko meseci hvalio na sva usta, tvrdeći da će oni doneti novu energiju neophodnu za danonoćni posao koji čeka Vladu Srbije. Za mladog naslednika bračnog para Momirović, vlasnika modne kuće Mona, imao je samo reči hvale, dok je ministarku privrede nazivao "ženom zmajem".

Ostaće zabeleženo i kako je premijerka pozvala predsednika države i predsednika svoje stranke da prisustvuje svečanoj sednici Vlade, a on to naravno iskoristio da sednici predsedava, baš kao i konferenciji za medije koja je tim povodom upriličena nakon sednice.

Momirović je brzopotezno priznao grehe i to rečenicom da je razredni uvek u pravu. Izvršenje planiranih kapitalnih investicija u januaru zaista nije bilo na očekivanom nivou, pošto su se neimari u novembru i decembru baš umorili od posla i tako nešto se neće ponoviti, reagovao je mlađani ministar saobraćaja i infrastrukture nakon što im je predsednik, osim pridika, održao i časove iz makroekonomije i javnih finansija.

Vučić je, naime, jako zadovoljan što je u januaru ostvaren budžetski suficit od 13,5 milijardi dinara, umesto deficita od 12,5 milijardi, ali je, istovremeno, isto toliko nezadovoljan zbog činjenice da taj novac nije potrošen i da pojedini ministri nisu uspeli da iskoriste novac koji su "pre samo mesec i po dana" tražili da im se obezbedi u budžetu. Kaže da je izvršenje budžeta u prvom mesecu ove godine bilo manje za čak 43 odsto, te da to znači da realizacija planova ne ide svojim tokom, a to onda nepovoljno utiče na privredni rast koji na kraju godine mora biti famoznih šest odsto.

Ipak, sa izuzetkom Momirovića, koji je odmah priznao da je predsednik mislio na njega i da ga s pravom kritikuje, i Zorane Mihajlović - koja je nahvalila Vladu i svoje kolege iz Nemanjine, ali i priznala da ne može sama protiv Dušana Bajatovića, pa će tražiti podršku i Vučića i Brnabićke da se Bajatovićevoj samovolji stane na put - drugi ministri mudro ćute.

Da li zauzeti posetama kozmetičkim salonima ili pak razmišljanjima o preranim izborima, koje im je sam Vučić nametnuo i pre nego što su položili zakletvu u Skupštini, tek većina njih i dallje, prećutkujući kritike koje je na njihov račun Vučić slao čak iz Pariza, u pauzi razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, što o Kosovu, što o Luju Vitonu, za svoj 100-dnevni rad imaju samo reči hvale.

Premijerka Brnabić tako je, prilikom zvanične proslave 100 dana Vlade, rekla kako je Srbija "prošlu godinu završila kao najbolja u Evropi po ekonomskom rastu", te kako je jedina zemlja koja je i u ovoj zdravstveno-ekonomskoj krizi uspela od 1. januara da "obezbedi povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, penzija za 5,9 odsto, plata u javnom sektoru za 3,3 odsto i dodatno pet odsto za zdravstvene radnike koji su podneli najveći teret aktuelne krize".

I ministar finansija Siniša Mali imao se čime pohvaliti pa je na društvenim mrežama napisao kako je "ponosan na činjenicu da je Srbija i u ovim izazovnim vremenima uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost i završi 2020. godinu sa najboljim rezultatom po pitanju ekonomskog rasta".

Zorana Mihajlović se, uz priznanje da joj Bajatović zadaje redovne glavobolje, ipak pohvalila da je ministarstvo koje vodi na početku ovog njenog mandata imalo realizaciju budžeta tek 52 odsto, da bi ga već u decembru povećala na čak 96 odsto, dok u januaru očekuje da podaci pokažu da je i iznad plana.

- Predsednik je svakako u pravu kada traži da se radi brže.... Verujem i sigurna sam da svi ministri daju svoj maksimum, jer je Srbija uprkos problemima sa kojima ce suočava, po rezultatima svakako među najboljima u Evropi - izjavila je za portal 24sedam.rs aktuelna ministarka energetike i rudarstva.

Ministri su, dakle, na čelu sa Anom Brnabić horski ponavljali kako je Srbija prošlu godinu, dok ce Evropa takmičila ko će imati veći ekonomski pad zbog posledica pandemije, prošla najbolje u Evropi, dok se malo ko od njih osvrtao na kritike koje im je samo neki dan pre toga uputio predsednik nazvavši ih, takoreći, lenštinama i karijeristima, koji umesto na privredni rast misle samo na ulepšavanje i predstojeće izbore.

Na spisku prozvanih, barem onom koji su objavile Večernje novosti, nisu se, međutim, našli samo pojedini ministri, veh i direktori državnih preduzeća, poput Milorada Grčića, v.d. direktora EPS-a, Zorana Drobnjaka, vd. direktora Puteva Srbije, Aleksandra Antića, novog v.d. direktora Koridora Srbije... Nije, međutim, poznato šta je njima tačno predsednik zamerio i jesu li i oni na ribanju zbog posete kozmetičkim salonima ili je u pitanju nešto važnije. Na primer, činjenica da se, sa izuzetkom Antića koji je tu postavljen nakon što je u poslednjem mešanju karata izgubio ministarsku fotelju, nezakonito nalaze na tim pozicijama, pošto im je zakonom dozvoljen mandat vršioca dužnosti odavno istekao.

Predsednik Srbije i vladajućeg SNS-a izjavio je i kako će "biti posledica" i poručio ministrima "neka počnu da rade ili neka idu". Realnost je ipak takva da su za sada svi na broju, a uskoro bi se moglo znati i da li su nastavili sa praksom obilaska salona za ulepšavanje.

Dežurna zakerala reći һe kako ovo nije ni prvi, a ni poslednji put da Aleksandar Vučić "preti" neposlušnoj deci među ministrima i direktorima ukorom ili smanjenjem ocene iz vladanja, ali se kasnije ipak nešto tako nikada ne desi. Za poslednjih šest godina, od smene Bratislava Gašića, tadašnjeg ministra odbrane zbog njegove seksističke izjave upućene novinarki, nijedan ministar nije smenjen, iako je Vučić redovno pretio da će neko "stradati" od metle kojom planira da počisti neradnike iz Nemanjine 11, ali i iz direktorskih fotelja. I po pravilu, te prazne pretnje su upućivane ne zato što je vlast rešila da počne da poštuje zakone ove zemlje, nego zato što predsednik nije zadovoljan nečijim radom.

Na kraju, kada bi neko morao da ocenjuje ne rad, nego medijski nastup aktuelne Vlade Srbije povodom 100 dana njenog rada, ocena koju bi oni sami sebi dali je čista petica. Ali, pošto ocene deli razredni starešina, biće da im je za dosadašnji rad Vučić, ipak, uputio ukor pred isključenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati