Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

09. 02. 2021. 14:22 1

"Vučić diktira teme preko tabloida i nacionalnih TV"

Novinarka Tamara Spaić izjavila je u Novom danu da je Srbija "zarobljena zemlja", kao i da se u "takvoj državi ne može doći do istine o organizovanom kriminalu". Ona je ocenila da predsednik Aleksandar Vučić "diktira teme preko svojih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom". "Sve što se događa u ovoj zemlji podređeno je onome što Aleksandar Vučić želi da mi mislimo, ili da mi znamo", istakla je Spaić.

Spaić se složila sa ocenom da nakon hapšenja organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka ima više pitanja nego odgovora.

- Meni je jako nejasno zašto glavne detalje čujemo od predsednika države, a onda je juče nakon sednice Saveta za bezbednost pred novinare izašao ministar vojske, koji je bio ministar policije u vreme dok je kriminalna grupa Belivuka rasla, a ne čujemo ništa od ministra Vulina - aktuelnog ministra policije - navodi Spaić. 

Prema njenom mišljenju, jučerašnje pojavljivanje ministra Stefanovića na konverenciji za novinare nakon održane sednice Saveta za bezbednost je svojevrsna poruka koja je upućena u smislu jedinstva vrha vlasti.

- Aleksandar Vučić vlada zemljom u kojoj je uništio sve institucije, i vlada kao čovek koji se pita za sve. I vlada uz pomoć medija. U tim njegovim grupama su spin doktori i razni manipulatori, i on odlučuje o svemu. On diktira teme preko svojih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom. Sve što se događa u ovoj zemlji podređeno je onom što Aleksandar Vučić želi da mi mislimo, ili da mi znamo - napominje Spaić.

Ona dodaje da je predsednik Srbije u „furioznoj kampanji“ kao i da ova hapšenja „treba gledati kroz kampanju za predsedničke i beogradske izbore“. 

Podseća da se organizovani kriminal tako i naziva zbog sprege kriminalaca i političara i visokih pripadnika policije.

- To su državni kriminalci i mi nismo jedina država koja to ima - ukazuje ona i dodaje da imamo „dugu istoriju takvih kriminalaca“.

- Oni su učestvovali u zločinama tokom ratova devedesetih, i imamo i dalje nereformisane službe. Pa direktor policije je bio u istoj loži sa Belivukom (na fudbalskoj utakmici). To se nije desilo slučajno - kaže ona i ukazuje da bi u normalnoj situaciji ministar policije napustio takav događaj.

Vučić šef medijskog štaba

Spaić je podsetila i na činjenicu da su tokom inauguracije predsednika Vučića novinari napadani od strane pripadnika kriminalne grupe Belivuka, „koji su bili bliski sa vrhom vlasti“.

 

- Na kraju, niko nije procesuiran zbog napada na novinare i aktiviste - ističe ona.

- Mi smo zarobljena država. Ne funkcionišu institucije, tužilaštvo takođe, a dokaz je to što nisu podignute krivične prijave - poručuje Spaić.

Ona kaže da je na vrhu piramide moći jedan čovek, kao i da a ta moć nije ograničena nikakvim institucijama.

- Tako je organizovana naša država, i u takvoj državi ne možete da očekujete da saznate bilo šta istinito o organizovanom kriminalu, niti da očekujete da nezavisne institucije rade svoj posao. I to se neće rešiti bez demontiranja celog režima - ističe sagovornica.

Komentarišući podatke iz policijske istrage koji „cure“ i koji završavaju u tablodima, ona navodi da je to zbog toga što je „Aleksandar Vučić šef medijskog štaba koji uređuje tabloide i televizije sa nacionalnom frekvencijom“.

- Urednici tabloida gostuju po tim televizijama. Te naslovne strane su brutalne, i truju javni prostor, i to rade zato što ih niko ne kažnjava. Pored toga, oni su finansirani iz budžeta, počevši od republičkog do lokalnih samouprava koje dele novac njima da bi zagađivali javni prostor. Sve zato da bi se priča usmerila u pravcu koji je njima potreban. Ne sumnjam da je Vučić odlučio da izvrši ta hapšenja u ovom trenutku zato što mu to odgovara u njegovoj kampanji - podvlači Spaić.

Prema njenim rečima, cilj ovakvog izveštavanja medija je „zatrpavanje prave suštine stvari“.

- Prava suština je ko je iz državnog vrha bio u vezi i ko je rukovodio akcijama tog kriminalne grupe. Režim spinuje u pravcu u kome želi, a jedan od pravaca je da su kriminalci tog Belivuka pripremali atentat na Aleksandra Vučića - zaključuje ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati