Društvo i ekonomija

N. D. [ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

01. 02. 2021. 07:00 1

Trgovac oružja Tešić pretnja po odnose Srbije i SAD

Radio Slobodna Evropa u članku pod naslovom "Predsednik Srbije šalje ambasadora u Vašington dok Beograd teži američkim odnosima", najavljuje otvaranje trgovinske kancelarije sa konzularnim službama u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja je 2019. godine preduzela korake radi promocije poslovnih veza na Kapitol Hilu, dok Beograd želi da produbi veze sa američkom tehnološkom industrijom. Pretnja po vojne odnose između Srbije i SAD mogao bi da predstavlja ozloglašeni trgovac oružja Slobodan Tešić, za kojeg se veruje da je umešan u mnoge ilegalne međunarodne poslove sa oružjem, navodi ovaj medij.

U daljem tekstu se govori o ambasadoru Marku Đuriću, novoj rezidenciji koju će koristiti za primanje zvaničnika kao i da će mu u poslu pomagati osoblje koje se u poslednjih par meseci uvećalo za 50 procenata.

Đurić se takođe nada i vojnoj saradnji uključujući i srpske kompanije koje snabdevaju američke proizvođače oružja komponentama, ili oružjem.

"Radio Slobodna Evropa" se u delu o vojnoj saradnji osvrće na prepreku Beograda i Vašingtona iznoseći sumnju "Da bi to mogao da bude zloglasni srpski trgovac Slobodan Tešić, za koga se veruje da je umešan u mnoge srpske kompanije za naoružanje i municiju i optužen za umesanost u mnoge ilegalne međunarodne poslove sa oružjem", o čemu je takođe na svojim konferencijama za štampu tokom 2019/2020 godine govorila potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić.

Podseća se da je Tešić osoba koja se smatra jednom od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu našavši se 2017. godine na crnoj listi SAD, kao da je i 9 njegovih saradnika pogođeno sankcijama 2019. godine, jer su učestovali u njegovoj mreži finansijske podrške. Takođe se naglašava da je Tešiću zabranjeno od strane Ujedinjenih nacija skoro 10 godina putovanje zbog njegove uloge u prodaji oružja u Libiji, o čemu je Tepić takođe svojevremeno govorila u javnosti iznoseći relevantne dokaze.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da Slobodan Tešić nastavlja da kontroliše srpske fabrike oružja "Partizan Tech", "Tehnoglobal Systems", "Gravit Limited" i "Charso Limited".

Osvrćući se na događaje koji su prethodili od promena na mestu predsednika SAD, odlaskom Donalda Trampa, a dolaskom Džoa Bajdena, analitičari zaključuju da će tu biti dosta problema navodeći kao osnovni problem nepriznanje južne pokrajine kao nezavisne uz posredovanje SAD i Evropske unije, čvrsti odnosi Beograda sa Moskvom, rastuće poslovne veze sa Kinom, modernizacija vojske i druga sporna pitanja bilataralnog karaktera. U tekstu se navodi stav kritičara koji govore o povlačenju demokratske prakse u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati