Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

31. 01. 2021. 15:10 25

"IZVOL'TE 10 MILIONA" Firmi bliskoj bratu Siniše Malog bespovratna pomoć za gradnju hotela

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratnu pomoć od 10,14 miliona evra kompaniji Milenijum resorts iz Beograda, za realizaciju investicije "Resort" u Vranjskoj banji. Milenijum resorts je ćerka firma kompanije Milenijum tim (Millennium Team), koja se dovodila u vezu s nezakonitim rušenjem objekata u Savamali i sa Predragom Malim, bratom ministra finansija Siniše Malog.

Nezavršen hotel i zemljište u centru Vranjske banje, avgusta 2019. godine je za oko 200.000 evra kupila beogradska firma Milenijum tim nakon višedecenijskog sudskog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO, o čemu je pisao portal Južne vesti 2019. godine.

Spor je rešen je tako što je vlasništvo podeljeno na po 50 odsto, nakon čega je oglašena prodaja, a hotel i zemljište su već na prvoj licitaciji dobili novog vlasnika, odnosno Milenijum tim, piše Nova ekonomija.

Ta kompanija je najavila izgradnju velnes rezort sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije do kraja 2023. godine.

Putem projekta za koji su dobili državni novac će biti zaposleno najmanje 145 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine, a Milenijum resorts će uložiti najmanje 65,7 miliona evra u istom roku, navodi se u dokumentu Komisije.

Od te sume, 3,98 miliona je za nabavku i oremanje zemljišta, 61,4 miliona za izgradnju i rekonstrukciju nedovršenog hotela, 9,8 miliona za novu opremu i 316.500 evra za patente i licence.

Milenijum resorts je u obavezi da obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Kompanija se takođe obavezuje da nova radna mesta, kao i samu investiciju zadrži na predmetnom području najmanje pet godina od završetka projekta.

Kako Komisija navodi, projekat je označen kao ulaganje od posebnog značaja za Srbiju, imajući u vidu da se radi o ulaganju većem od pet miliona evra na teritoriji jedinice lokalne samouprave u drugoj grupi opština po stepenu razvijenosti.

Ova firma koja se, prema pisanju KRIK-a blisko povezuje sa bratom ministra finansija Siniše Malog, angažovana je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi - "Beogradu na vodi". 

Policajci su saslušavli predstavnike te kompanije u istrazi čuvenog rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Privredni sud u Beogradu je 2017. godine utvrdio da je Milenijum tim nezakonito srušio dva objekta u Hercegovačkoj br. 4, koji su pukim previdom preživeli "fantomsko" rušenje u noći između 24. i 25. aprila 2016, i time narušio državinu preduzeću Transport Peroni.

Kako je tada KRIK pisao kompanija Milenijum tim je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a zatim je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. 

Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču, tako da da su 2019. godinu završili s oko 9,44 milijardi dinara prihoda i oko 448 miliona dinara neto rezultata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati