Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

28. 01. 2021. 14:39 0

Ukinuta presuda protiv "Nedeljnika" zbog otkrivanja identiteta maloletnice

Prekršajni apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu prvostepenog suda kojom je glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić oglašen odgovornim da je u tekstu o vršnjačkom nasilju, otkrio identitet povredjene devojčice, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). 

Navodi se da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje zbog "bitnih povreda odredbi prekršajnog postupka".

"U prvostepenoj presudi se navodi da je tekst objavljen u nedeljniku NIN, a ne Nedeljnik, a prvostepeni sud je tvrdio da je Lalić odgovorni urednik lista, iako je on glavni urednik, što se može proveriti u impresumu lista", preneo je UNS. 
Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu podnelo je Ministarstvo kulture i informisanja krajem 2019. godine, zbog teksta koji je objavljen u štampanom izdanju i na sajtu Nedeljnika, a kojim je po navodima tog resora, prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima usled otkrivanja identiteta maloletnika. 

Prekršajni sud izrekao je potom Laliću opomenu i obavezao ga da plati troškove postupka u iznosu od 5.000 dinara, iako je glavni urednik "Nedeljnika" tvrdio da je majka devojčice sama kontaktirala redakciju, kao i da identitet maloletnice nije otkriven.
UNS je preneo i da još nisu dobili odgovor Ministarstva kulture i informisanja da li je i koliko krivičnih prijava koje je taj resor podneo protiv medija u mandatu Vladana Vukosavljevića, povučeno od kad je na čelu ministarstva Maja Gojković koja je to sama ranije najavila. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati