Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 01. 2021. 14:48 0

"Tražimo izmenu zakona, stati na put nasilničkoj vožnji"

Nakon stravične saobraćajne nesreće u Nišu u kojoj su ubijeni dvanaestogodišnji dečak Andrej i otac troje dece Dejan, a koja je građane Niša ali i Srbije potresla i uznemirila, dodatno uznemirenje i reakcije javnosti izazivaju naslovi u medijima o potencijalnoj kazni za vozača audija smrti - naveli su iz SSP Niš.

Kako su dodali, prema važećem zakonu vozaču audija koji je usmrtio njihove sugrađane, preti od dve do 12 godina zatvora, što je, kako su naveli, za dva ugašena života, preblaga kazna.

- Za bahate, pijane vozače moraju se primenjivati strože kazne. Zato tražimo izmenu postojećeg zakona kojom bi se napokin stalo na put nasilničkoj vožnji - rekli su iz SSP, i dodali da traže:



- Da se nasilnička, prebrza vožnja, vožnja u izuzetno alkoholisanom stanju i pod dejstvom narkotika ne tretira kao saobraćajni prekršaj, već kao krivično delo;

- Da se smrti izazvane nasilničkom vožnjom, vožnjom u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika ne tretiraju kao krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja već kao ubistvo.

 

Oni dalje zahtevaju ne samo izmenu, nego i primenu zakona, jer, kako navode, pred zakonom ne sme biti privilegovanih, zaštićenih tatinih sinova koji su bliski režimu i koji gaze ljude širom Srbije i za to budu nagrađeni nanogicom i kućnim zatvorom.

- Masovno kažnjavanje Nišlija poslednjih dana je odmazda zbog protesta, a ne prevencija. Smena načelnika Saobraćajne policije je kozmetička promena kako bi se smirila javnost, a ne suštinsko rešavanje problema. Izmena zakona i pooštravanje kaznene politike su, pored edukacije i razvijanja svesti kod građana o bezbednosti saobraćaja, jedini način da se stane na put bahatim vozačima koji ubijaju ljude na trotoarima i pešačkim prelazima - rekli su iz SSP Niš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati