Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

15. 01. 2021. 11:49 1

Ružić: Sve spremno za nastavak školske godine

Posle jednomesečnog raspusta, više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak kreće u školu. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

- Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu - rekao je Ružić.

Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa, upravo zahvaljujući odgovornost koju su pokazala deca.

- Obrazovni sistem je i u prethodnom periodu i sada spreman da, uz prilagođavanje, nastavi obrazovno-vaspitni proces - dodao je ministar.

Ukazao je da su na Kriznom štabu zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.

- Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama, što se tiče starijih osnovaca oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče oni će kombinovano pohađati nastavu - jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu - objasnio je Ružić.

Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.

- Niko nije krio podatke, niti je to bio manir ni Kriznog štaba, ni instituta za javno zdravlje, ni škola. Mi svakodnevno dobijamo presek, dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Ako govorimo o brojevima oni su bili fragmentarno mali, što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi - naglašava Ružić.

Kada je reč o procentu zaraženosti dece, ministar kaže da se to kretalo od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat.

- U ranijem periodu je bilo da dođe kod zaposlenih nekih 2 do 2,5 procenta što zaista nije ogroman broj u odnosu na sveopštu situaciju koju smo imali - dodaje ministar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati