Društvo i ekonomija

I. M.

12. 01. 2021. 12:43 3

"Ustavni sud postao mesni odbor SNS"

Malo veće Ustavnog suda Srbije, u sastavu: sudija Vesna Ilić Prelić, predsednik Veća, i sudije dr Nataša Plavšić i dr Dragana Kolarić, na sednici održanoj 24. decembra 2020. donelo je Zaključak o odbacivanju inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Komentarišući Zaključak, lider Pokreta za preokret, Janko Veselinović, u izjavi za Direktno.rs, rekao je:
- Dobio sam Zaključak Ustavnog suda kojim se odbacuje inicijativa za pokretanje postupka vezano za izmene Zakona o izboru narodnih poslanika usred izbornog procesa. Ustavni sud "kaže" da je ustavna izmena zakona usred izbornog procesa, da Skupština nije bila raspuštena. Kaže da je nepromenjivost izbornih zakona u toku izbornog procesa "standard", a ne ustavna norma. Da nije povređeno načelo zabrane diskriminacije, pravne sigurnosti.. Ovo je dokaz da je Ustavni sud je još jedan mesni odbor SNS-a, da ne štite Ustav već interese SNS-a. Zaključak kao da je pisan u centrali SNS.
Podsetimo, inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, pokrenule su stranke članice Saveza za Srbiju, neposredno pred izbore u junu prošle godine.

Veselinović kaže da je vlast nakon ukidanja vanrednog stanja imala nameru da privuče stranke na izlazak na izbore, kao reakciju na najavu bojkota. Zato je usred izbornog procesa smanjila cenzus na 3 procenta i ukinula obavezu da se potpisi za izborne liste moraju overiti kod notara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati