Društvo i ekonomija

M. Ž.

11. 01. 2021. 13:18 5

"PITA SE VLAST, A NE ZAKON" Da li će komandir Žandarmerije snositi posledice?

Javnost u Srbiji revoltirana je ponašanjem komandira jedinice specijalnih vozila Žandarmerije Ivana Damnjanovića, pošto je građane koji su protestovali protiv zagađenog vazduha javno nazvao "neostvarenim i zlobnim ološem". Prema zakonu i kodeksu ponašanja državnih službenika, protiv Damnjanovića bi trebalo da se povede barem disciplinski postupak, a u jednoj odredbi predviđen je i prestanak radnog odnosa. Policija se po ovom pitanju nije oglasila, a pravnik i bivši zaštitnik građana Rodoljub Šabić u razgovoru za Direktno.rs smatra da će odluke vlasti i u ovom slučaju nadjačati normativni poredak.

- Što se tiče normativnog poretka, nečega što piše u relevantnim zakonima i kodeksu, žandarm bi morao da snosi posledice, pa i da bude razrešen sa funkcije. Međutim, ako imamo u vidu našu realnost, mogu slobodno da kažem da ne očekujem da snosi odgovornost. Kod nas je, nažalost, odgovornost političke elite i onih koji su u službi te elite praktično vrlo retka, a izuzetak postoji samo kada valjda vlast proceni da je u interesu da pokaže da kod nas postoji nekakva odgovornost, pa se onda nađe nekakva žrtvena ovca - istakao je Šabić za naš portal.

On je dodao da relevantni propisi i kodeks državnih službenika govore da je svojim ukupnim ponašanjem i službenik i postavljeno lice dužan da vodi računa da ne dovodi u pitanja ugled kako organa u kom radi, tako i državne službe generalno.

- U jednoj od zakonskih odredbi koja se tiče odgovornosti za kršenje zakona predviđeno je i da se za namerno, nepristojno i uvredljivo ponašanje izriče mera obaveznog prestanka radnog odnosa. Naravno, očekujem da će ovde još jednom u nizu biti potvrda da je kod nas veliki raskorak u normativnom i stvarnom i da se vlast ponaša kao neko ko gospodari, a ne neko ko upravlja društenim poslovima u interesu građana. To je stanje duha koje je mnogo bliže onome od pre nekih 200 godina, nego modernom shvatanju - zaključio je Šabić.

U članu 18. Zakona o radnim odnosima u državnim organima napomenuto je da je "postavljeno lice dužno da ukupnim ponašanjem čuva ugled organa u kom radi", kao i to da "vodi računa da ponašanjem ne umanji ugled organa i poverenje građana u državnu službu".

O slučaju komandira Žandarmerije i tome da li će on snositi izvesne posledice kontaktirali smo i MUP, ali do momenta objavljivanja teksta, odgovor nismo dobili.

Podsetimo, Ivan Damjanović na zvaničnoj Fejsbuk stranici inicijative "Ne davimo Beograd", na kojoj je uživo prenošen protest građana protiv zagađenosti vazduha, napisao: "Ološi neostvareni, zlobni, zavidni i ljubomorni".

Time je Damnjanović, osim što je uvredio građane koji ga plaćaju, prekršio i odredbe iz Zakona i kodseksa o ponašanju državnih službenika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati