Društvo i ekonomija

S. M.

08. 01. 2021. 07:54 3

Privatna firma uzimala podatke o deci iz Doma zdravlja?

Kako tvrdi Zvezdan Ristić, privatno preduzeće A.D. „Planinka“ iz Kuršumlije uzelo je lične podatke roditelja čija su deca rođena u 2019. godini, a koji žive na teritoriji kuršumlijske opštine, kako bi materijalno novčanom donacijom „pomogli“ one koji su dobili treće, četvrto, ili peto dete. On je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji, zbog zloupotrebe ličnih podataka, neovlašćeno prikupljanje, obradu i korišćenje tih podataka podneo krivičnu prijavu protiv nadležnih u A.D. „Planici“ i nadležnih u Domu zdravlja Kuršumlija. U Domu zdravlja kažu da ne znaju odakle „Planinci“ podaci, a u ovom preduzeću su nam u šturom pisanom odgovoru rekli da su oni samo pokušavali da podsete roditelje da imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

- Bio sam neprijatno iznenađen kada je 25. decembra prošle godine moju suprugu pozvao neko sa fiksnog telefona, za koji sam kasnije utvrdio da je broj A.D: „Planinke“ i rekao joj da ima pravo na jednokratnu pomoć, pošto je rodila četvrto dete u 2019.  Objasnili su joj da treba da podnese zahtev. Ona je bila iznenađena i pitala odakle im podaci, a glas sa druge strane joj je rekao da su dobili u Domu zdravlja. Zanimljivo je da su moju suprugu pozvali na mobiilni telefon, ne na fiksi, što znači da imaju sve podatke - priča Ristić.

On dodaje da su njegovu suprugu opet zvali 4. januara "da je podsete da nije podnela zahtev“.

- Pre dve godine smo dobili treće dete i tada su je zvali, pa sam se Domu zdravlja pismeno obratio i tražio da mi odgovore kome su davali podatke o mom tek rođenom detetu. Rečeno mi je da nisu nikom, ali vidite da jesu i tada i sada. Ko sem nadležnih u Domu zdravlja može da ima podatke o novorođenoj deci, roditeljima, čak i o broju dece. Zanimljiv je i podatak da je jedan od direktora u ovom privatnom preduzeću predsednik Upravno odbora Doma zdravlja - navodi naš sagovornik.

 

Smatra da je ovo klasična zloupotreba bez obzira koji joj je cilj, a cilj, kako tvrdi Ristić ovog preduzeća, uvek je bio lična dobit i korist.

- Po ovoj logici, svako ko je blizak SNS, kao što je ovo preduzeće koje gospodari Kuršumlijom i čiji direktori su u izvršnoj vlasti, ali bogami i predsednici odbora  svih javnih preduzeća, može da zna sve o vama, dobije vaše lične podatke iz Doma zdravlja i ne daj bože ih zloupotrebi - besan je Ristić. 

Direktor Doma zdravlja Kuršumlija Uranija Petrović nam je u SMS poruci rekla da ona zna da su svi pregledi lekarska tajna i da oni kao ustanova nemaju veze sa A.D. „Planinkom“.  I predsednik Upravnog odbora Doma zdravlja Kuršumlija Žarko Đurić kaže da to što je i jedan od direktora privatnog preduzeća nema veze i da odgovore potražimo u „Planici“. To smo i učinili, ali smo dobili prilično nejasan pisani odgovor. U njemu se navodi da je reč o lepoj akciji i da su oni objavili u lokalnim medijima poziv. 

- AD „Planinka“ povodom 9. januara, dana preduzeća, godinama unazad izdvaja sredstva za pomoć porodicama koja dobiju treće i svako naredno dete.Poziv za prijavu objavili smo u lokalnim medijima. Većina roditelja se prijavila, a oni koji se nisu javili obavešteni su da imaju pravo na pomoć. Sve činimo sa najboljom namerom i time dajemo svoj skroman doprinos rastu nataliteta u našoj opštini - naveli su u odgovoru.

Ipak, nisu nam odgovorili na pitanje odakle im podaci i da li su ih uzeli iz Doma zdravlja, pošto i u njihovom odgovoru našoj redakciji lepo stoji das u ipak roditelje podsetili da imaju pravo na tu jednokratnu pomoć.

Sada je sve na nadležnom tužilaštvu da ispita celu situaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati