Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 01. 2021. 13:18 5

"SNS izmenom Ustava hoće čistkom u sudstvu da ukloni poslednje ostatke pravne države"

Stranka slobode i pravde upozorava domaću i međunarodnu javnost da je u toku pokušaj Srpske napredne stranke da nastavkom izmena Ustava sprovede čistku u sudstvu i time ukloni poslednje ostatke pravne države. Totalitarni mentalitet režima ne može da prihvati činjenicu da još postoje sudije koje sude po zakonu, a ne onako kako naredi Aleksandar Vučić preko svojih tabloida - stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

- Izmene Ustava Republike Srbije koje izvršna vlast priprema duže od tri godine i koje će se uskoro naći u Skupštini, imaju za cilj da podriju nezavisnost sudstva. Planirano je da izvršna vlast u potpunosti stavi pod kontrolu Visoki savet sudstva kroz izbor nesudijskog dela Saveta, u čijem sastavu bi bili funkcioneri koje imenuje Skupština, kao i prethodnom selekcijom sudijskih kadrova u Pravosudnoj akademiji, koja je takođe pod kontrolom izvršne vlasti.

Rešenja koja trenutno postoje u Ustavu nisu idealna i potrebno ih je menjati, ali ne tako što će se smanjiti nezavisnost sudstva već obrnuto - što je zahtev i domaćih stručnjaka i Evropske unije. Ideja vlasti je da najavljenim promenama Ustava, pod plaštom unapređenja garancija pravne države, uklone poslednji džepovi zakonitosti i ustavnosti.

Sudije su danas sve češće meta režimskih tabloida ukoliko se njima ne sviđa način na koji sprovode zakon, ili ukoliko realno govore o stanju u pravosuđu. Institucija koja treba da bude bedem nezavisnosti pravosuđa je Visoki savet sudstva. Njega su sudije nedavno odbranile izborom sudijskih članova Saveta kojima je stalo do nezavisnosti sudstva.

Brzom promenom Ustava i izmenom novoizabranog sastava Visokog saveta se pokušava pretvaranje sudija u novi ešalon botova Srpske napredne stranke.

Stranka slobode i pravde insistira na činjenici da sadašnja lažna Skupština, koja ne odražava volju naroda, ne može usvajati promene Ustava Republike Srbije. To može da uradi samo Skupština koja će se formirati posle održavanja slobodnih i fer izbora - stoji na kraju pisma Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati