Društvo i ekonomija

M. R.

02. 01. 2021. 13:13 2

PROTESTI NAS LANSIRALI U SVET Šta su strani mediji pisali o Srbiji (VIDEO)

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ponovo biti uvedena mera zabrane kretanja zbog širenja koronavirusa, počeli su protesti ispred Skupštine u julu. O velikoj grupi demonstranata, o nezadovoljstvu građana, o policijskom času, organizovanju izbora, o Vučiću i nedostatku demokratije u Srbiji, sukobima ispred parlamenta pisali su strani mediji.

ABC News

Tako je ABC News o protestima u julu, uz snimak ispred Skupštine napisao da se okupila "velika gomila demonstranata, uz uzvike „Ostavka! Ostavka!", ispred zgrade parlamenta u Beogradu nakon što je predsednik Srbije najavio da će zemlja ponovo uvesti mere zaključavanja koronavirusa.

The New York Times

Njujork Tajms je naveo da je nezadovoljstvo građana očigledno, ne samo u odluci o policijskom času, već i zbog ukidanja mera, organizovanja izbora i dopuštanja velikih okupljanja bez socijalne distance u toku pandemije. Kako je naveo ovaj list, narod je na ulice izašao kada je Vučić saopštio da bi u Beogradu mogao da se uvede trodnevni policijski čas zbog drugog talasa zaraze koronavirusom. Međutim, na demonstracijama je ubrzo izraženo opšte nezadovoljstvo Vučićevom kontrolom nad kreiranjem politike i upravljanjem krizom u Srbiji.

Švajcarski NZZ

- Državna radio-televizija nije smatrala vrednim izveštavanja sukobe ispred parlamenta - u neposrednoj blizini njihove redakcije. Umesto toga su prikazivali drugorazredni karate-film.

The Guardian

- Nasilje na beogradskom protestu zbog vladinog rešavanja zaključavanja. Demonstranti se sukobili sa policijom u glavnom gradu Srbije nakon najave policijskog časa za vikend - naveo je ovaj list.

Internationale Politic

- U tekstu "Demokratija pod ključem" ovaj list napisao je da su Srbiju potresli najžešći protesti u poslednjih nekoliko godina. To nije dovoljno za promenu vlasti, ali grebe imidž predsednika Srbije, čija se Vlada ponaša više kao režim.

Der Standard 

- U tekstu "Pritvor za građane i centralizovana informaciona politika u Srbiji" navodi se da zemlja preduzima hitne propise drakonskim kaznama protiv onih koji se ne pridržavaju mera zbog koronavirusa. Premijerka Srbije Ana Brnabić očigledno je shvatila da je preterala, nakon hapšenja novinarke Ane Lalić zbog izveštavanja o alarmantnim uslovima u novosadskoj bolnici - navodi Standard.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati