Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 12. 2020. 14:30 2

Vodič za poskupljenja za 2021. godinu

Budući da je lista poskupljenja, za koja je sada sasvim izvesno da nas očekuju tokom sledeće godine sve duža, kreativni tim Pokreta za preokret potrudio se da napravi evidenciju novih troškova i pomogne građanima u „kućnom knjigovodstvu“. Moramo priznati da smo od SNS navikli na neprijatna iznenađenja i da nismo ni očekivali novogodišnje darove, već opet zavlačenje ruke u džep, ali da vlast prevazilazi samu sebe u bahatosti pa pljačka i unesrećuje nas sve „brže, jače i bolje“ - navodi se u ovom vodiču Pokreta za preokret.

STRUJA: Uz fiksnu “akcizu” koju već plaćate na električno brojilo, trošili struju ili ne, potrošenu električnu energiju od februara 2021. plaćaćete 7,9 procenata više. Deo poskupljenja majstori za skrivanje istine naplatiće vam kroz 3,4 odsto povećanja osnovne cene struje i još 4,5 % poskupljenja kroz naknadu za “obnovljive izvore energije”. Ova druga naknada će biti veća četiri i po puta – sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupiće na 0,437 dinara.

Ovaj vaš novac ići će onima koji guraju reke u cevi. PRETPLATA: Za  16,4 procenta poskupeće i “vaše pravo da znate sve”.  Od januara će poskupeti pretplata za RTS i RTV. Nakon prošlogodišnjeg skoka sa 220 na 255 dinara mesečno, u 2021. će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis koja će iznositi  299 dinara. I dalje ćemo (samo skuplje) plaćati JAVNI SERVIS a dobijati besomučnu SNS promociju i beskrajna prijateljska ćaskanja predstavnika vlasti sa snishodljivim voditeljima.

PCR: Ako se razbolite pa  budete sami hteli da proverite vaš epidemiološki status (nakon što ste se, recimo onesvestili u redu ispred kovid ambulante posle višesatnog čekanja) Vlada Srbije će  i na tome više zarađivati od Nove godine.  Odluka je da od 1. januara 2021. godine cena PCR  testiranja na lični zahtev za državljane Srbije poskupi sa 6.000 na 9.000 dinara. 

GORIVO: Kada nam novac uzmu u kući za struju, tv pretplatu ili u zavodu kod PCR testiranja, ruku u džep će nam zavući na benziskoj pumpi.  Iako smo zemlja sa  najvećom  akcizom  na gorivo u Evropi i svetu, režim koristi sistem “kad cena na svetskom tržištu raste podiži cene, kada tamo cene padaju ne spuštaj cene”. Tako ćemo narednih dana na “poklon” dobiti veće  maloprodajne cena goriva - od 2 do 4 dinara po litru. To proknjižite pod stavkom – prevoz. 

CIGARETE: Ako utehu potražite u cigaretema neće proći dobro. Osim zdravlja od Nove godine to će vas koštati 10 dinara više po jednoj paklici. To će uzrokovati da će se cene cigareta u Srbiji početkom nastupajuće godine kretati između 270 i 400 dinara po paklici. Ako je neko u kući pušač pišite pod stavkom – duvan. A ako puši više članova pišite – bankrot.  

HRANA: Ovo je ono što nam, za sada,  država “poklanja” na nacionalnom nivou. Ali to nije sve. U prodavnicama je ovih dana poskupeo značajan broj proizvoda. Što zbog kovid krize i većih troškova, što iz drugih razloga Tako je u poslednjih mesec dana poskupelo i jestivo ulje.  Flaša zejtina poznatih domaćih fabrika u velikim trgovačkim lancima veća je oko 10 procenata i košta 147 do 157 dinara. Nakon 1. januara očekuju se nova poskupljenja jestivog ulja.   Ako vam nešto ostane kada platite komunalije ovo proknjižite pod pozicijom – hrana.  

BANKARSKE USLUGE: Ne nije to sve. Od Nove godine poskupljuju gotovo sve bankarske usluge. Na osnovu mejlova koje su dobili klijenti većine banaka, a koje možda nisu ni pročitali, od Nove godine čekaju vas nove cene bankarskih usluga. Za održavanje računa, isplatu gotovine, SMS obaveštenja, korišćenje bankomata i druge uobičajene bankarske usluge u 2021.godini biće neophodno izdvojiti od 15 do čak 60 odsto više novca nego do sada. Pošto se Narodna banka, odnosno guvernerka češlja dok kuća gori, odnosno dok  stižu  novi cenovnici, građani su prepušteni sami sebi. Negde račun morate da imate, a banke niko ne kontroliše. Proknjižite ovde – trošak bankarskih usluga, za sve članove porodice koji imaju bankarski račun.  

Pokret je napravio i listu poskupljenja na lokalu.

BEOGRAD: U zavisnosti od zone, Beograđani će u narednoj godini plaćati veći porez na imovinu od 5,18 do 6,4 procenta, iako je prethodnih godina značajno povećan porez na imovinu u Beogradu. Neki Beograđani, a to zavisi od zone i kvadrature,  će u narednoj godini porez na imovinu platiti i 7.000 dinara više nego prethodne godine.  Gradska vlast u Beogradu će  i naredne godine  Beograđanima, koji se greju na centralno grejanje, uzeti iz džepa od 500 do  1.000 eura, više nego što bi to trebalo da plate,  na bazi monopolske cene grejanja. Time će u gradski budžet kroz ovaj namet inkasirati 38 miliona eura.     

NOVI SAD: Novosađani će od 1. januara 2021. godine plaćati oko 3.000 dinara veći porez na imovinu, iako im je za ovu odlazeću godinu porez već povećan 2.000 dinara.  

Novosađani će biti “počašćeni” od SNS nelegalne gradske vlasti i njihovog koalicionog partnera LSV-a još jednim novim nametom od Nove godine. Namet od od 118 dinara odnosi se na  "pogonsku spremnost vodovoda i kanalizacije".  Ovaj namet plaćaće  mesečno 153.000 domaćinstava i 8.600 privrednih subjekata, što je prava pljačka Novosađana za 229 miliona dinara godišnje. Predluzeće “Vodovod I kanalizacija”, koje će naplaćivati ovaj namet vodi kadar LSV-a. 

NIŠ: Nelegalna gradska vlastu u Nišu će pare Nišlija osim na seču drveća trošiti i na povećane naknade odbornicima u opštini Palilula. Njihova naknada će se sa 10.500 povećati na 20.5000 po jednoj sednici.

KRAGUJEVAC: Domaćinstva će u Kragujevcu  za vodu, kanalizaciju i prečišćavanje voda  preko JKP “Vodovoda i kanalzacije” od 1. januara 2021. godine plaćati čak  35 odsto veću cenu, a pravna lica 30 odsto.  Cena odvoza smeća povećana je za građane na gradskom području za 36,10 odsto, za privredu 29,91 odsto, za seoska područja 35,22 odsto, a za preduzetnike u paušalnom iznosu 28,52 odsto.

SUBOTICA: Subotičani će, prema zahtevu javnih preduzeća,  gotovo sve usluge komunalnih preduzeća iduće godine plaćati više. Poskupeće usluge “Vodovoda i kanalizacije”, “Čistoće i zelenila”, “Pogrebnog”, pa čak i “Stadiona”. Kubik vode biće skuplji 21%, usluge korišćenja bazena čak 90 %, usluge odnošenja smeća 30%. Kontrola I čišćenje dimnjaka umesto 1.350 biće 1.754 dinara, Poskupeće i klizalište sa 500 na 800 dinara na sat. Među uslugama koje će poskupeti su i  “prevoz pokojnika” i „naknada za rake“.  Poskupljenja u Subotici su veća I sveobuhvanija jer pored SNS-a i SPS-a u Subotici se moraju namiriti brojni zaposleni u javnim preduzećima koji pripadaju SVM-u.     

KRALJEVO: Kraljevo ne zaostaje sa povećanjem cena, pa iako neće poskupeti usluge “aerudruma”, jer on i ne radi ali će građani ovog grada na tri reke plaćaće  veći porez na imovinu od 3% do čak 27 %. Gradonačelnik je imao ingeniozno objašnjenje za rast poreza za naselje Ribnica rekavši da je to zato što su “cene nepokretnosti porasle zbog izgradnje stanova za zaposlene u službama bezbednosti“.  Istovremeno su članovi nelegalnog Gradskog veća povećali sebi zarade. Ubuduće će  zarade gradskih većnika u stalnom radnom odnosu umesto  50.000 biti  70.000 dinara, što je povećanje za preko 28%.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati