Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

29. 12. 2020. 14:01 2

NBS: U 2020. očuvana cenovna i finansijska stabilnost

Narodna banka Srbije (NBS) je i u 2020. godini, koju su obeležile pandemija i kriza koja je pogodila ceo svet, očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost, kojima je bitno doprinosila i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa, saopštila je danas NBS.

- Inflaciju smo očuvali na niskom nivou, čuvajući time i realnu vrednost zarada. Dinar je ostao relativno stabilan prema evru, što privredi i građanima daje neophodnu izvesnost za poslovanje i planiranje - navela je centralna banka u saopštenju o rezultatima rad u ovoj godini.

Istaknuto je da je dinarska štednja nastavila dvocifren rast i dostigla najveće iznose do sada, a da su problematični krediti dodatno smanjeni, na najniži nivo.

NBS je podsetila da je donosila veliki broj mera gotovo svakog meseca, kojima je obezbedila efikasno funkcionisanje tržišta novca, podršku likvidnosti svim sektorima, povoljnije uslove finansiranja, očuvanje kreditne aktivnosti i podršku domaćem realnom sektoru.

- Delujući pravovremeno, u punoj meri smo podržavali predsednika i Vladu Srbije u borbi za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije virusa korona, kako bi se sačuvala radna mesta i proizvodni kapaciteti. Takođe, ispunjavajući zakonom propisane ciljeve i gledajući unapred, našim merama stvarali smo preduslove za očuvanje ukupne stabilnosti i u narednom periodu - rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.


Inflacija u Srbiji je i u 2020. godini ostala čvrsto pod kontrolom NBS i u proseku je, zaključno s novembrom, iznosila 1,6 odsto. Time je zadržan kontinuitet poželjne niske inflacije, koja je u Srbiji u proteklih sedam godina u proseku iznosila ispod dva odsto na medjugodišnjem nivou.

Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i puna koordinacija ekonomskih politika, ukazala je NBS i dodala da je u svojim izveštajima rejting agencije naglašavaju da je upravo zarađen kredibilitet monetarne politike jedan od važnih faktora zadržavanja kreditnog rejtinga Srbije samo na korak od investicionog, uprkos negativnim efektima pandemije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati