Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 12. 2020. 22:01 13

"KAD MISLI POSTANU PRETEŠKE..." Knjiga o Andrei Bojanić

Knjiga "Andrea Bojanić - Zločin bez kazne", čiji je priređivač Filip Mladenović, nedavno je objavljena na internetu, a reč je o izdanju koje je rađeno protekle dve godine u saradnji sa porodicom nastradale devojčice, koju je, kako se sumnja, dok je prelazila pešački prelaz, automobilom usmrtio Aleksandar Mitrović, sin Željka Mitrovića, vlasnika televizije "Pink".

Knjiga je sastavljane od spisa sa suđenja, izjava svedoka, tekstova u novinama, a u njoj je definitivno najpotresniji tekst Sava Bojanića, oca nastradale, u kojoj opisuje koliko mu ćerka nedostaje.

Knjiga bi trebalo da predstavlja svojevrsni spomenik Andrei, koja je stradala u Ustaničkoj ulici tog 18. jula 2013. godine. Bazira se na izveštajima, veštačenjima i spisima koji su korišćeni tokom sudskog postupka u kome je Mitrović zbog izazivanja nesreće dobio 11 meseci uslovne kazne.

Između ostalog, u knjizi su i brojni iskazi svedoka koji su te večeri bili očevici saobraćajne nesreće. Većina njih tvrdila je isto – da je Andrei bilo zeleno svetlo na semaforu i da se vozač koji ju je udario kretao brzinom od oko 100 kilometara na čas. Knjiga je sastavljena i od veštačenja rađenih tokom postupka, u kojima se ukazuje i na brojne nepravilnosti. Navodi se da je sporan i video-snimak nesreće, odnosno, postavlja se pitanje gde se nalazi originalni zapis.

Definitivno je najpotresniji tekst na samom kraju prezentacije, a iza koga stoji Andrein otac Savo Bojanić, čiji deo prenosimo:

"Kad misli postanu preteške, tad poslažem uspomene sa tvojim osmehom.

Naslonim glavu na prozorska okna i pogled odluta negde u noć… Sa druge strane, grad svetli u mraku, a ja se zapitam: “Koliko je onih koji su u nebo zagledani, tražeći zvezdu padalicu, sa nemom molitvom na usnama? Iza koliko prozora, duše sudbinom slomljene, slabašno u mraku sijaju? Koliko je onih što u akordima nekih pesama, traže bar malo mira?

A grad i dalje svetli, i u njemu hiljade priča, koje će ostati neispričane…"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati