Društvo i ekonomija

Ivan Vučković

17. 12. 2020. 15:51 2

"Državni interes - čija su 'naša' preduzeća?"

Po svemu sudeći, politika koju već dugo vidimo po pitanju primarnog državnog kapitala jeste politika koja se može smestiti u rečenicu: "Molim vas kupite nas - očajni smo i jeftini".

RTB Bor više ne postoji već je to sada kineski Ziđin. Železara u Smederevu takođe pripada Kinezima (HBIS GROUP Serbia), "Super liga Srbije" sada je "Linglong", a Fiat jeste italijanski.

Takođe, i Air Serbia ide ka tome da postane "mali deo Kine".

Ovo, nažalost, nisu jedini slučajevi ali svakako jesu reprezentativni i najviše bole.

Pozadinska priča koja često prati prodaju domaćih kompanija jeste da su u pitanju "strateški partneri" i "investitori u razvoj zemlje".

Međutim, ukoliko neko poseduje najmanje 51 odsto nekog preduzeća (ili više) to, dakle, nije strateški partner niti investitor već VLASNIK.

Kao vlasnici, ti novi rukovodioci preduzeća imaju odrešene ruke transformacije grada u kojem je pojedina kompanija osnov gradske ekonomije (kao u Boru ili Smederevu).

Zagađenje vazduha, strah od gubitka posla, manjak komunikacije na relaciji "poslodavac-zaposleni" zbog nepoznavanja jezika, smanjenje plate ili nagla neosnovana promena radnog mesta... - sve su to česti nus-produkti novog menadžerstva naših starih kompanija (setimo se recimo štrajka u Fiat-u 2017. godine zbog niskih plata i setimo se da Srbiji pripada, ako ne grešim, samo 30 % ove kompanije).

Dobrobiti novog rukovodstva jesu jedino delimična promena ranije korumpirane domaće rukovodeće strukture i to, jasno je, upravo one strukture koja je godinama proizvodila okolnosti u kojima najbrže rešenje glasi - "kompaniju koja je u problemu hitno prodati / pokloniti strancima".

Kada im se, konačno, kompanija prepusti - kreće eksploatacija na koju nismo navikli. Radnike nema ko da zaštiti te često, iz straha, brzo nauče da ćute.

Naravno, svaka prodaja ide na kartu "strateškog razvoja regiona pomoću stranog kapitala".

Ipak, navedite mi jednu istinski razvijenu zemlju koju su strani kapitalisti razvili?

Zemlje koje svoje najvažnije kompanije prodaju strancima vrlo brzo dožive opšti ekonomsko-kulturološki sunovrat.

U Boru se, recimo, već dugo protestuje zbog više nego enormnog svakodnevnog zagađenja vazduha. Međutim, ništa se ne dešava - država ćuti ili se, eventualno, pokušava sa diskreditovanjem protesta kao "opozicionih te politički obojenih".

Ipak, politika jeste umetnost upravljanja "polis"-om i, ukoliko tu umetnost oni koji su u državnom vrhu ne znaju, trebalo bi ih hitno menjati.

Dugoročno rešenje je zakonom zabraniti dalju prodaju državnih kompanija strancima i strogo kontrolisati njihovo rukovodstvo i njihov rad. Međutim, državni vrh izgleda nije sposoban (ili im nije u interesu) da se tako nešto sprovede.

Suviše je decenijskih "nejasnoća" u radu javnih preduzeća i suviše je "nelogičnosti u poslovanju" (kao što su nepotrebni podizvođači, neracionalni ugovori, javni dug koji je često nekoliko puta veći od procene vrednosti preduzeća a za koji niko nije odgovoran te česta promena direktora što dodatno otežava pozivanje na odgovornost).

Dokle god je tako - ne možemo da sprovedemo pravo dualno obrazovanje niti ćemo moći da stipendiramo i zapošljavamo talentovane učenike a još manje da radimo na daljem državnom naučno-tehnološkom razvoju. Zbog svega rečenog, školstvo već od ranih stadijuma trpi i gubi na značaju a životni standard biva sve manji.

Takođe, u okviru srednjih škola se filozofija - osnov argumentovanog razmišljanja - polako gasi te potencijalno dublje promišljanje "onoga što je oko nas" postaje našoj deci suvišno. Tako, nesposobni da sutra razmišljaju (ne samo zbog manjka filozofije već zbog lošeg školstva uopšte) biće jeftina radna snaga u rukama stranog kapitala.

Razgovarajući o ovome i sa profesorom Noamom Čomskim (kao i u vezi sa problemima sa kojima se suočava institut za filozofiju i društvenu teoriju) složili smo se da situacija nije dobra i da je treba što pre rešavati jer, dokle god stručnost i odgovornost ne budu ispred svakodnevnog lošeg politikanstva i već standardnog poltronstva, čini se da nema naznaka da će se išta promeniti.

Ivan Vučković, profesor filozofije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati