Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

08. 12. 2020. 19:17 0

"I ako se usvoje izmene Ustava, ništa se neće promeniti"

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ističe da dok ne dođe do promene autoritarne vlasti u Srbiji, ne može se govoriti da će doći do bitne promene koja bi omogućila vladavinu prava, makar u formlanom smislu. Govoreći o predlogu izmene Ustava, u delu koji se tiče pravosuđa, ona kaže da ako bude usvojen "najkraće rečeno, neće se u pogledu nezavisnosti sudstva, pogotovu u pogledu samostalnosti tužilaštva, gotovo ništa promeniti".

- Nemam nikakva optimistička nadanja u pogledu uspostavljanja vladavine prava i unapređenja nezavisnosti pravosuđa. Dok ne dođe do promene autoritarne vlasti, a mi živimo u autoritarnoj vlasti, ne možemo govoriti da će doći do bitne promene koja bi omogućila vladavinu prava makar u formalnom, a ne i u suštinskom smislu. Dakle, tu uopšte ne treba biti optimističan. Svi kažu - potrebna je politička volja, ali ako ona dolazi stalno sa jednog istog mesta i stalno je podložna gotovo naglim, neočekivanim promenama, onda se tu ništa ne sme uraditi - ocenjuje Rakić Vodinelić u Danu uživo na TV N1.

Podseća da su do sada bile četiri verzije ustavnih amandmana koji se tiču pravosuđa, i u njih je imala uvid i Venecijanska komisija, i u ovu poslednju verziju su uključene neke, ali ne i sve, primedbe komisije. Smatra da se "suočavamo sa četvrtom verzijom promena Ustava koja je mnogo gora od ovoga što imamo danas".
- Ovim predlozima izmena je počinjeno nekoliko pogrešnih koraka: prvi se tiče sastava oba ta tela (Visoki savet sudstva i Državni savet tužilaca) koji treba da obezbede nezavisnost pravosuđa, a na drugoj strani samostalnost tužilaca - u njima sudije ni tužioci nemaju većinu. Broj članova u svakom od njih je 50, što ta tela čini nestabilnim, jer ako se ne postigne većina u važnim pitanjima... onda dolazi do raspuštanja tih tela. Način na koji su formilisani amandmani ne daje mi veru da će doći do pozitivnih pomaka unapred - ocenjuje profesorka.
Ukazuje da u srpskom društvu ne postoji dijalog ni o jednom ozbiljnom pitanju i naglašava da se Ustav ne menja samo za jednu generaciju.

- Vi krojite vaš pravosudni sistem prema potrebama i postojeće i budućih generacija - kaže Rakić Vodinelić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati