Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

30. 11. 2020. 11:02 0

"Poništite odluku o kažnjavanju nastavnice jer nije sprečila rukovanje đaka"

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) apelovala je danas na ministra prosvete Branka Ružića da poništi odluku o kažnjavanju nastavnice osnovne škole u okolini Kladova kojoj je u naredna tri meseca smanjena plata za 20 odsto jer nije sprečila "rukovanje" učenika u školskom dvorištu.

Iz sindikata su naveli da se sporni slučaj dogodio 10. septembra kada je nastavnica srpskog jezika u OŠ "Ljubica Jovanović Radosavljević" u selu Podvrška kod Kladova, Marina Milosavljević obavljala dužnost dežurnog nastavnika tokom velikog odmora.
"Tom prilikom, nekolicina učenika je i pored njenog upozorenja, imala kratkotrajni medjusobni fizički kontakt, to jest rukovali su se. Direktorka škole Dragana Dumitrašković je nakon tog događaja pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnice Marine Milosavljević zbog 'teže povrede radne obaveze', odnosno nesprovođenja mera bezbednosti učenika i zaposlenih", stoji u saopštenju. 

Navodi se da je disciplinski postupak okončan rešenjem direktorke kojim je nastavnici izrečena "disciplinska mera kazne u visini od 20 odsto plate u naredna tri meseca".


"Nastavnica Marina Milosavljević je dužnost dežurnog nastavnika vršila savesno i predano, pazeći na sprovođenje preporučenih i propisanih mera bezbednosti. Sasvim je jasno da nije imala ni pravo ni mogućnost da fizički sprečava kontakt učenika. Stoga je potpuno neprihvatljivo i besmisleno da se protiv nje uopšte pokrenuo i vodio disciplinski postupak", naveli su iz sindikata.

Predložili su ministru prosvete da svim direktorima škola u Srbiji uputi dopis u kom će ih upozoriti na taj slučaj i dati "jasne instrukcije za postupanje u sličnim sitaucijama, a u cilju sprečavanja nepotrebnog i nezakonitog kažnjavanja prosvetnih radnika". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati